Postoji bolji način

Vaše sobne biljke bit će puno sretnije ako izbjegnete ovu početničku pogrešku

 OLEKSANDR TODOROV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Postoji bolji način za presađivanje novih biljaka od izravnog prebacivanja u ukrasne posude

Sobne biljke svakom interijeru daju neku posebnu dozu osobnosti i šarma, čineći vaš životni prostor jedinstvenim. No, njihovo presađivanje u ukrasnu posudu koja će odmah odgovarati vašem kućnom dekoru može na kraju "šokirati" biljku i uzrokovati da uvene ili čak umre.

Kanadska kreatorica TikTok-a Our Barnes Yard priznaje da ukrasne posude mogu pridonijeti estetici prostorije, ali mnogi početnici često stave svoju biljku u ukrasnu posudu ne obazirući se na njezine potrebe. U videu za svoju publiku kreatorica je rekla: “Nemojte napraviti ovu početničku pogrešku!?

„Jeste li nove biljke presadili izravno u ukrasnu posudu? Ukrasne posude ne osiguravaju dobru drenažu i mogu izazvati šok za vašu biljku.”

Drenaža je ključna za biljke u posudama kako bi se osiguralo da se njihovo korijenje ne natopi vodom, što može dovesti do truljenja korijena. Ako je vaša biljka predugo uronjena u vodu, truljenje korijena je zagarantirano, što zasigurno ne želite svojim novim biljčicama priuštiti.

Osiguravanje drenaže samo je jedan od načina da se to izbjegne.

TikTok ljubiteljica biljaka kaže da ima "bolji način" za presađivanje novih biljaka u posudu bez izlaganja korijena riziku od truljenja. "Držite svoju biljku u posudi u kojoj je došla", rekla je. Ove posude, iako nisu nužno lijepe, imaju rupe za drenažu kako bi voda mogla istjecati.

“Samo ju ubacite u ukrasnu posudu”, objasnila je. “Vaša nova biljka bit će puno sretnija. Za šest do 12 mjeseci možete povećati veličinu posude za jedan broj."

Međutim, ako ipak želite presaditi biljku ravno u ukrasnu posudu, preporučuje da potražite one koje imaju rupe.

JESE LI ZNALI DA SVOJE BILJKE MOŽETE ZALIJEVATI S DNA POSUDE?

Zalijevanje odozdo, također poznato kao obrnuto zalijevanje, je kada biljku stavite u zdjelu s vodom, dopuštajući tlu i korijenju da upiju vodu odozdo prema gore. To omogućuje biljci da uzima samo onoliko vode koliko joj je potrebno. Nakon što je imala vremena da se hidratizira, možete izvaditi biljku iz vode i vratiti je na mjesto u vašem domu.

Naravno, da bi ovaj proces funkcionirao, vaš lonac mora imati rupe za drenažu na dnu.

TRI SOBNE BILJKE ZA POČETNIKE

Ako ste tek krenuli na svoja putovanja sobnim biljkama i brinete o njezi, postoje biljke za koje se lakše brinuti.

image
BENOITBRUCHEZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Bostonska paprat (Nephrolepidae)

Bostonske paprati popularne su sobne biljke za početnike i izvrstan su dodatak kupaonici budući da dobro izdržavaju vlagu. Ne zahtijevaju puno sunčeve svjetlosti, ali ih ne treba previše zalijevati. Umjesto toga, pazite da zemlja nije suha.

image
PLACEBO365/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Palma sreće ((Chamaedorea elegans)

Ova egzotična biljka porijeklom je iz Meksika i Gvatemale, i iznimno je popularna. Palma sreće ima izvrsna svojstva pročišćavanja zraka i ne iziskuje posebnu njegu. Održavajte tlo dobro drenirano, a ako se vrh osuši, dajte mu malo vode.

image
LIUDMILA CHERNETSKA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Sansevieria (biljka zmija)

Sansevieria se zalijeva jednom svaka dva tjedna i preferira da se tlo osuši između zalijevanja. Ove biljke vole biti u svijetloj prostoriji, ali izvan izravne sunčeve svjetlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:08