NEKOLIKO KORAKA

Vašim sobnim biljkama potrebna je pomoć da se pripreme za proljeće. Evo što vam je činiti

 ARTPRITSADEE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Sobne biljke trebaju pomoć pa evo kako osigurati da budu u dobroj formi za proljeće

Praktički možete čuti sobne biljke kako se miču kako dani postaju duži i topliji. Nakon cijele zime provedene u polumraku, većina njih pokazuje znakove aktivnosti, a to je uzbudljiv pokazatelj onoga što slijedi. Ubrzo će svi zaživjeti s novim poletom i snagom.

U prirodi, biljke funkcioniraju u tandemu s godišnjim dobima kako bi osigurale da su spremne za prijelaz na sljedeće. Ali sobne biljke trebaju pomoć pa evo kako osigurati da budu u dobroj formi za proljeće.

image
HARDT_E/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Čišćenje

Prašina se nakuplja na sobnim biljkama tijekom zime, što može postati optimalno tlo za razmnožavanje insekata i štetočina. Provedite neko vrijeme brišući lišće vlažnom krpom; ovo vrijeme također je izvrsna prilika za procjenu zdravlja svake biljke.

Orezivanje

Mnoge će sobne biljke imati malo kolateralne štete nakon zimskog spavanja, stoga nemojte biti zabrinuti zbog požutjelog ili mrtvog lišća. Ali sada želimo da biljka pošalje svu svoju proljetnu energiju na najzdravije listove, pa je vrijeme da uklonite nezdrave dijelove. Preporučujemo podrezivanje i uklanjanje mrtvih ili umirućih listova s biljke oštrim škarama ili škarama za rezidbu te brisanjem alkoholom između svakog reza.

image
CRYSTAL BOLIN PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Premjestite

Budući da sunce različito ulazi u vaš dom tijekom godine, dobro je procijeniti potrebe za svjetlom vaših biljaka i pratiti kakvo svjetlo dobivaju u različitim godišnjim dobima. Nekima će možda trebati samo mali pomak, dok će drugi možda više voljeti drugu lokaciju.

Presadite

Ako imate biljke koje su prerasle svoje posude, proljeće je vrijeme da ih presadite jer će uskoro početi bujati. Provjerite izlazi li korijenje iz drenažnih rupa ili vidite li korijenje pri vrhu zemlje.

Kako presaditi biljku: jednostavne upute korak po korak

image
NATALIA ALMEIDA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prihrana

Nahranite svoje biljke; preporučujemo dodatak Epsom soli za povećanje magnezija, budući da nedostatak magnezija često uzrokuje žutilo.

Pripremite tlo: nemojte davati gnojivo biljci sa suhim tlom; osigurajte da tlo bude ravnomjerno vlažno zalijevanjem dok voda ne počne kapati u tanjurić. I kao i uvijek, nakon toga svakako izlijte svu vodu koja je ostala u tanjuriću.

Pokušajte s natapanjem: Za biljke s tlom koje je posebno suho prije gnojidbe, isprobajte metodu zalijevanja s dna ili s natapanjem. Začepite sudoper i napunite ga vodom, ovisno o veličini biljke.

Stavite biljku u vodu (bez tanjurića) i pustite je da povuče vodu iz drenažnog otvora. Pričekajte 30 do 45 minuta ili dok vrh zemlje ne postane vlažan, zatim isušite sudoper i ostavite biljku da malo odstoji prije nego je vratite u tanjurić.

Razrijedite gnojivo: Tekuće gnojivo biste trebali razrijediti s vodom do pola jačine (ili prema uputama na boci) – pretjerano gnojenje može dovesti do šoka, a nitko ne želi šokirati svoje biljke.

Ravnomjerno izlijte: Pažljivo i ravnomjerno izlijte razrijeđenu tekućinu za gnojenje po vrhu tla dok voda ne počne kapati iz drenažnog otvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 19:12