Ključno za rast 

Veliki siječanjski posao poznatog vrtlara koji voli završiti do kraja mjeseca na ovim stablima

 CARENAS1/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Orezivanje je ključno za mnoge vrtne biljke, posebno za stabla koja daju plodove i koja će teško rasti bez pomoći

Iako se to može raditi tijekom cijele godine, britanski hortikulturist, pisac i voditelj Monty Don, podijelio je zašto je orezivanje "uvijek" njegov "veliki siječanjski posao".

U ovom dijelu godine voćke su u stanju mirovanja sve do proljeća, što je prema voditelju BBC-jeve popularne vrtlarske televizijske serije Gardeners‘ Worlda, Montyju Donu, optimalno vrijeme za rezidbu kako bi se osigurao zdrav urod kasnije tijekom godine. U svom najnovijem postu na blogu, stručnjak za vrtlarstvo otkrio je svoje najbolje tehnike za obrezivanje jabuka, krušaka, uzgojenog i mekog voća u vrtu.

image
DARKO TOMAš/CROPIX/

"Iako u siječnju ima dosta toga za sadnju, počevši od proljetne salate, priprema postojećih sadnica voća za sezonu rasta jednako je važna", piše Monty.

Pojasnio je da je zimska rezidba voćaka njegov veliki siječanjski posao koji voli završiti do kraja mjeseca.

No, prije nego što izvade škare, pozvao je vrtlare da "pokušaju shvatiti kako nešto raste", dodajući da je u nekim slučajevima bolje pričekati.

Kako biste utvrdili jesu li vaše voćke prikladne za zimsko orezivanje, Monty je predložio da razmislite o tome kako i kada biljka doseže različite faze rasta - posebno cvjeta li na novom ili starom stablu, i pojavljuju li se plodovi stalno ili svi odjednom.

"Liječi li se biljka dobro ili, poput trešanja i šljiva, krvari - i ako je tako, kada proizvodi najmanje soka? Ako sumnjate u bilo što od ovoga - nemojte rezati. Čekajte. Nikada nećete nanijeti štetu neobrezanom stablu, a strpljenje u vrtu je velika vrlina", dodaje.

image
HMVART/GETTY IMAGES

Kod stabala jabuke i kruške cilj je oblikovati stablo da ima puno svjetla i zraka koji dopire do jezgre mreže grana.

"Činim to tako da zamislim goluba kako leti ravno prema stablu i podrezujem ga tako da može proletjeti kroz njega iz bilo kojeg kuta. U principu, pokušavate napraviti oblik pehara ili skupljenu ruku s prstima koji stvaraju grane oko praznog dlana", piše.

Da biste to postigli, počnite s uklanjanjem svih grana koje se križaju ili trljaju jedna o drugu. Potražite bilo koji strm rast koji se također može posjeći da bi se stablo otvorilo.

image
VIDEO/@BBC GARDENERS‘ WORLD/

Svaku predugu ili slabu granu koju pronađete, svakako odrežite do pupoljka. Iako može ostaviti neka područja gola, Monty je primijetio da je to najbolji način za "stvaranje snažnog novnog rasta više stabljika".

"Odmaknite se i pregledajte oblik, mora izgledati lijepo i zadržati snažnu, otvorenu strukturu", dodaje.

Kao i kod svih zadataka orezivanja, uvijek biste trebali koristiti samo oštre škare i pile kako biste zadržali kontrolu i smanjili rizik od oštećenja stabla - ili sebe.

Iako je "tradicionalni savjet" da se sve veće rane nastale orezivanjem oboje, Monty vjeruje da to "čini više štete nego koristi jer zadržava vlagu i bolesti". Umjesto toga, predložio je ostavljanje čiste posjekotine koja bi s vremenom trebala sama zacijeliti.

image
CHRIS BOWERS & SONS/

Ako uzgajate voće na špaliru ili lepezi, orezujte malo drugačije. "Upamtite da što jače režete, to je jači ponovni rast", piše.

Jednostavno odrežite svaki slabiji rast zimi kako biste potaknuli snažne nove izdanke u proljeće i ne zaboravite ponovno orezati u srpnju kako biste održali oblik.

Maline s jesenskim plodovima treba u siječnju orezati do temelja kako bi se uklonili svi izdanci iz prethodne godine. Ogrozd i crveni ribiz treba smanjiti na jednu trećinu njihove veličine uklanjanjem svih unutarnjih ili križnih grana kako bi se dobio oblik pehara.

image
DARKO TOMAš/CROPIX/

Iako postoji mnogo voćki koje bi trebalo orezati ovaj mjesec, Monty je primijetio da neke od toga neće imati koristi.

Voditelj Gardeners‘ World-a istaknuo je da će neka stabla, na primjer, jabuke, proizvesti masu novog rasta, ali ne i cvjetova ako se svake zime jako orezuju.

Ipak, nakon ciklusa "pretjerano revne" ili "pogrešne" rezidbe pripazite na lisne uši i gljivične bolesti, koje mogu "uništiti" voćke.

"Ako želite ograničiti rast, ostavite rezidbu za ljeto - srpanj je idealan - kada je lišće potpuno izraslo i prije nego što korijenje počne spremati hranu za zimu. Nemojte rezati šljive, marelice, breskve ili trešnje (njih treba orezati u kasno proljeće i samo ako je prijeko potrebno)", napominje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 22:15