Simbol ženske snage

Veliko stablo za male vrtove: Magnolije se razmnožavaju na vrlo specifičan način

 Goran Šebelić/CROPIX
Šetnja gradskim parkovima u proljeće pravi je trenutak da uhvatimo magnoliju u njezinu cvatu

Lijepo razgranato stablo, prepuno velikih ružičasto-bijelih cvjetova, dojmljiv je prizor vrijedan tisuću instagramskih fotografija. U svom kratkom razdoblju cvatnje od samo tri do četiri tjedna cvjetni buket magnolije glavna je senzacija velikih parkova, kao i malih privatnih vrtova ako im je omogućeno dovoljno prostora da dođu do izražaja. Stablo magnolije možda na prvi pogled djeluje zahtjevno za uzgajanje, no zapravo je riječ o vrlo prilagodljivoj biljci koja se s klimatskim promjenama susreće od davnina.

image
Danijel Soldo/CROPIX

SIMBOL ŽENSKE ENERGIJE

Za Kineze je magnolija simbol ženstvenosti, čistoće, ljepote i iskrenosti te često simbolizira yin energiju odnosno ženski aspekt života. Ljepota njezine rascvjetane krošnje motiv je koji se često pojavljuje u kineskoj i japanskoj umjetnosti te je nezamjenjiv element krajobrazne arhitekture carskih vrtova i okolice hramova. Ime je dobila po francuskom botaničaru Pierreu Magnolu, a danas se uzgaja oko 80 vrsta, različitih oblika i veličine krošnje te boje i oblika cvijeća.

image
Goran Šebelić/CROPIX

VELIKO STABLO ZA MALE VRTOVE

Magnolija će do punog izražaja doći ako se posadi u velikim parkovima na otvorenom prostoru, ali to ne znači da ju je nemoguće uzgajati u malim vrtovima. Trik je u tome da se drvo od početka orezuje kako bi se dimenzije biljke prilagodile prostoru u kojem se uzgaja. Ako želimo punu raskoš cvjetova, posadit ćemo je na osunčanoj lokaciji, no uspijevat će i u laganoj sjeni. Magnoliju je poželjno zaštititi od jačih vjetrova, a u hladnijim područjima dobro ih je posaditi tako da imaju zaštitu kućnog zida.

image
Danijel Soldo/CROPIX

ŠUMSKA BILJKA

Magnolije su šumske biljke koje vole svježe šumske terene. Traže duboko tlo koje dobro čuva vlagu, a najpogodnije je tresetno, humusno i blago kiselo. Iako bolje uspijevaju na blago kiselom tlu, neke vrste uspijevaju i na vapnenim tlima. U tom su slučaju listovi malo slabije obojeni. Iako traži puno sunca, magnolija uspijeva i u laganoj sjeni.

Međutim, treba je smjestiti na mjesto zaštićeno od vjetrova. U hladnijim područjima preporučujem da ih sadite tako da imaju zaštitu kućnog zida, ali pripazite da imaju dovoljno prostora. Iako se najčešće sade u proljeće, još nije kasno da ih razmnožite. Razmnažaju se na vrlo specifičan način, takozvanim položenicama ili povaljenicama ili, pak, reznicama stabljike u kolovozu i rujnu.

Evo kako to možete učiniti.

image
Ronald Goršić/CROPIX

RAZMNOŽAVANJE MAGNOLIJA

Magnolije se razmnožavanju na vrlo specifičan način, takozvanim položenicama ili povaljenicama ili, pak, reznicama stabljike u kolovozu i rujnu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

POTREBAN MATERIJAL

  • Stablo magnolije
  • škare
  • štihača
  • štap za poravnanje biljke (najbolje bambusov zato što je lagan i izdržljiv)
  • čvrsta žica
  • mješavina (pola zemlja za cvijeće, pola pijesak)
  • nožić
  • špaga
  • voda za zalijevanje
image
Berislava Picek/ CROPIX

1. Odaberite granu koja se može savinuti do tla. Najčešće su to dugačke, bočne grane.

image
Berislava Picek/ CROPIX

2. Štihačom iskopajte jamu dubine i širine oko 30 centimetara.

image
Berislava Picek/ CROPIX

3. Na dno iskopane jame stavite mješavinu zemlje i pijeska.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

4. Uklonite suvišno lišće s odabrane grane pa je savinite i polegnite u mješavinu zemlje, a zatim je učvrstite žicom koju ste savinuli u luk - rašlje.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

5. Dodajte ostatak mješavine tako da prekrijete mjesto na kojem ste učvrstili žicu tako da se ne vidi, pa pažljivo ugazite okolo kako biste dodatno sve učvrstili. Pažljivo zabodite štap u tlo pokraj položenice te je učvrstite špagom tako da izravnate granu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

6. Mjesto gdje je položenica obilno zalijte. Nakon otprilike godinu dana, sljedeće jeseni, vaša grana magnolije razvit će dovoljan korijenov sustav da bude spremna za vađenje i sadnju kao samostalna biljka. Tako je velika vjerojatnost da će mlado stablo imati cvat već prve godine nakon samostalne sadnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 09:27