RIJEČ STRUČNJAKA

Veljača je natprosječno topla. Kada je pravi trenutak da biljke iznesete na balkon, terasu ili dvorište?

 /SHUTTERSTOCK

Ovih dana svjedoci smo iznimno toplog vremena za veljaču, a prognoze pokazuju da će se natprosječne temperature nastaviti i narednih tjedana. Postavlja se pitanje je li vrijeme da biljke koje inače držimo na terasi, u dvorištu ili na balkonu iznesemo vani? Mnogi su prije velikog vala hladnoće, kada su jutarnje temperature išle i ispod -5 stupnjeva, spremili u sigurne zatvorene prostore svoja stabalca mandarine, limuna ili masline, kao i aloe veru, lovor, razne sukulente... No najviše dnevne temperature posljednjih su se dana u nekim krajevima penjale i na više od 15 stupnjeva, a naredni tjedan bit će u velikom dijelu Hrvatske iznad 10 stupnjeva. Što učiniti?

image
/SHUTTERSTOCK

Stručnjaci savjetuju - nemojte ih stavljati vani. Evo i zašto te kakve to posljedice može imati.

Ako biljke iznesete sada, možda će preživjeti, ali to će se odraziti na njihovo zdravlje. Bit će još hladnih dana - možda ne uskoro, ali i ožujak i travanj znaju iznenaditi niskim temperaturama i, što je još gore, mrazovima. Ako ne propadnu, to će ih oslabiti pa će poslije biti podložnije bolestima i napadima raznih štetnika.

image
/SHUTTERSTOCK

Dobar trenutak za iznošenje biljaka vani je kad noćne temperature opetano danima ne padaju ispod 12 stupnjeva. Ako želite biti sigurni da se ništa loše neće dogoditi, radije pričekajte da noću bude oko 15 stupnjeva. I tada treba biti pažljiv. Prije selidbe biljaka, orežite im suhe grane i listove. Ako su narasle i procijenite da je vrijeme za to, ovo je dobar trenutak da ih presadite u veću teglu ili barem promijenite zemlju.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako bi prilagodba bila što bezbolnija, neka ide u koracima. Primjerice, ako ste biljke mjesecima držali u domu, iznesite ih prvo na hladniji hodnik ili u stubište da se prilagode i ne dožive temperaturni šok, a tek onda na balkon ili dvorište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:15