Voće mjeseca

Vertikalna viseća tegla od plastične kutije za vaše jagode na mini balkonu

 Berislava Picek/ CROPIX
Ovaj put odlučili smo se za reciklažu svakodnevnog kućanskog predmeta - plastične kutije za vrećice

Za preobrazbu iskoristili smo sprej u boji, karton, najlon, rukavice, škare i jagode.

U ovom razdoblju godine najlakše je početi uzgojem jagoda čije presadnice već sada možete nabaviti u rasadnicima. Idealne su za početnike vrtlare jer nisu zahtjevne te će uspijevati u običnim posudama ili visećim košarama. Trik kod uzgoja jagoda je da ih je potrebno dobro zalijevati, tako da se zemlja u posudama nikad posve ne osuši, a zemlja za jagode mora biti nešto kiselija (pH 4,6 - 6,4) od one koju koristimo za uzgoj povrća. Jagode se mogu uzgajati u različitim posudama, no kako je recikliranje na prvome mjestu, izdvojili smo dva projekta u kojem može sudjelovati cijela obitelj.

image
Berislava Picek/ CROPIX

1. Pri odabiru “tegli” treba uzeti u obzir da materijal treba biti čvrst kako ne bi popustio pod težinom zemlje. Što se tiče boja, odabrali smo tirkiznu, tako da se crveni plodovi što više ističu stvarajući jako lijep kontrast.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

2. Kako bi se estetski sakrio najlon kojim će se obložiti unutrašnjost kutije, prvo se postavlja sloj kartona koji je prije razmočen radi lakšeg rukovanja.

image
Berislava Picek/ CROPIX

3. Nakon što je stavljen supstrat u kojem će se uzgajati jagode, vrijeme je da se kroz otvore posade presadnice. Prije stavljanja, potrebno je dobro zaliti zemlju I skinuti višak zemlje s korijena presadnice. Raspored i broj presadnca po kutiji biramo prema vlastitom nahođenju.

image
Berislava Picek/ CROPIX

4. Jagode mjesečarke nove cvjetne pupove zameću tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja, tako da se mogu saditi u ožujku i travnju. Dobar tek.

image
Berislava Picek/ CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:21