URADI SAM

Vertikalna viseća tegla za jagode

U ovom razdoblju godine najlakše je početi uzgojem jagoda čije presadnice već sada možete nabaviti u rasadnicima. Idealne su za početnike vrtlare jer nisu zahtjevne te će uspijevati u običnim posudama ili visećim košarama

Trik kod uzgoja jagoda je da ih je potrebno dobro zalijevati, tako da se zemlja u posudama nikad posve ne osuši, a zemlja za jagode mora biti nešto kiselija (pH 4,6 - 6,4) od one koju koristimo za uzgoj povrća. Jagode se mogu uzgajati u različitim posudama, no kako je recikliranje na prvome mjestu, izdvojili smo projekt u kojem može sudjelovati cijela obitelj.

Ovaj put odlučili smo se za reciklažu svakodnevnog kućanskog predmeta - plastične kutije za vrećice, a za preobrazbu iskorstili smo sprej u boji, karton, najlon, rukavice, škare i jagode.

1. Pri odabiru “tegli” treba uzeti u obzir da materijal treba biti čvrst kako ne bi popustio pod težinom zemlje. Što se tiče boja, odabrali smo tirkiznu, tako da se crveni plodovi što više ističu stvarajući jako lijep kontrast.

2. Kako bi se estetski sakrio najlon kojim će se obložiti unutrašnjost kutije, prvo se postavlja sloj kartona koji je prije razmočen radi lakšeg rukovanja.

3. Nakon što je stavljen supstrat u kojem će se uzgajati jagode, vrijeme je da se kroz otvore posade presadnice. Prije stavljanja, potrebno je dobro zaliti zemlju I skinuti višak zemlje s korijena presadnice. Raspored i broj presadnca po kutiji biramo prema vlastitom nahođenju.

4. Jagode mjesečarke nove cvjetne pupove zameću tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja, tako da se mogu saditi u ožujku i travnju. Dobar tek.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2021 02:34