URADI SAM

Vertikalni vrt za uzgajanje salate

Svi koji nemaju vrt, ali  imaju balkon, nemaju brige. Salatu mogu uzgajati i na manjem prostoru, u zgradi. Evo kako!

Za kreiranje vertikalnog vrta za uzgajanje salate treba nabaviti krovni žlijeb, lanac, zemlju i sjeme, dok se sustav za samozalijevanje sastoji od plastične boce od 2 l, cijevi iz micro drip (kap po kap) sustava navodnjavanja, stopera, priključka, škara, bušilice, špage i sustava za infuziju.

Prije nego što se u žlijeb posadi salata, moraju se napraviti pripreme za postavljanje sustava za navodnjavanje.

1. Kao rezervoar vode poslužit će plastična boca od 2 l na čijem će se dnu napraviti otvor promjera 4 mm kroz koji će se zatim provući cijev s regulatorom izdvojenim iz sustava za infuziju.

Taj regulator služit će nam da kontroliramo protočnost vode, a sam sustav za infuziju može se nabaviti u specijaliziranim dućanima za medicinsku opremu i košta 5 kn.

2. Zatim se na čepu plastične boce napravi otvor za špagu kako bi se boca mogla objesiti iznad vertikalnog vrta da bi, kada otvorimo sustav, voda polagano tekla prema dolje.

3. U ovom koraku spajamo cijev iz sustava za navodnjavanje kap po kap s regulatorom spojenim na plastičnu bocu pomoću priključka, a kraj cijevi kap po kap zatvorimo stoperom.

4. Nakon toga treba bušilicom napraviti otvore na bočnim stranama žlijeba, a zatim se postavlja sustav koji bi trebao početi funkcionirati u trenutku kada se boca podigne iznad razine cijevi.

5. Na kraju se u žlijeb stavlja zemlja za koju je bitno da je kvalitetna i, po mogućnosti, pomiješana s humusom jer salata voli tlo bogato dušikom. Prilikom sijanja sjemenke se prospu po površini zemlje, nježno prekriju tankim slojem humusa i zaliju vodom.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 18:59