NEUNIŠTIVA PRIRODA

Vertikalni vrtovi dolaze na velika vrata i uz garanciju od sedam godina

Ako volite zelenilo, a doma vam ne uspijeva ni kaktus, onda je ovo rješenje za vas. Zidne biljke, sto posto prirodne, dolaze uz garanciju trajanja!

Vertikalni vrtovi u interijerima postoje već dugo, no u ovom slučaju riječ je o sasvim novom konceptu. Vertikalni vrt napravljen od prirodnog stabiliziranog bilja koji podrazumijeva aplicirane prirodne mahovine, bilje, lišće, paprat i cvijeće na drvene panele, rezane i dostavljane po mjeri/projektu/nacrtu klijenta - sve svježe i prirodno bez bilo kakvog održavanja. Zvuči sjajno, a o čemu je točno riječ, pitamo Violetu Blatančić, kreatoricu brenda Tech Garden, vlasnicu istoimene tvrtke.

- Riječ je o 100% prirodnim biljkama stabiliziranim na određenu bazu u najljepšem cvatu, koje i u najmračnijim interijerima ne trebaju zalijevanje, tlo, svjetlost, dohranu, podrezivanje ili bilo kakvo održavanje. Naši vrtovi pripadaju dekorativi, a ne živom bilju (100% je prirodno, ali nije živo), stoga su prikladni za opremanje svih interijera jer u ovakvom stanju ne mogu utjecati na alergije, nisu podložni parazitima, bakterijama i sl., za što postoji zakonska regulativa u klinikama, ambulantama, ljekarnama, a nerijetko i u hotelskim sobama - objašnjava.

​​Vertikalni vrtovi Tech Garden rade se od mnoštva bilja koje uključuje razne vrste mahovina i bršljana, zatim desetak vrsta paprati i cvijeća, od kojega su najizdržljivije stabilizirane hortenzije koje ostaju svježe do pet godina. Pitali smo Violetu Blatančić i kako se montiraju.

- Vrlo jednostavno, zeleni zid dolazi u kartonskoj kutiji, apliciran na drvenim šperpločama. Ovisno o zidnoj površini trebate aku ili udarnu bušilicu, tiple i vijke. Ako je zidna podloga knauf, ne trebaju vam ni tiple. Vijkom i bušilicom prolazite kroz mahovinu i panel i hvatate zid. Mahovina ima svoj volumen pa se vijci ne vide. Također, drvene panele možete i lijepiti - objašnjava.

Što se tiče održavanja, ostaje vam samo čišćenje prašine koja se čisti peruškom ili jačim ispuhom hladnog zraka.

- Budući da bilje nije živo, antistatično je, tj. nema afinitet skupljanja prašine iako će se prašina nakupljati s vremenom. Za poslovne subjekte nudimo profesionalne usluge čišćenja prašine. Tom se prilikom bilje pregledava i zamijene sve oštećene biljke - na ovaj način vaš zeleni zid nema rok trajanja, tj. potrajat će dok ga ne odlučite skinuti. No, treba voditi računa o tome da nisu namijenjeni za eksterijere i da ih se ne smije izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti niti instalirati iznad radijatora ili ispod klima-uređaja - zaključila je Violeta Blatančić.

Prednosti vertikalnog vrta
1. Nema zalijevanja
2. Nema nikakvog održavanja osim povremenog čišćenja prašine
3. Zeleni zidovi ozelene prostor, a ne oduzimaju dragocjenu kvadraturu
4. Ne zahtijevaju dodatno znanje ili osoblje koje će održavati biljke
5. Garancija im je sedam godina
6. Jednostavna zamjena manjih segmenata u slučaju mehaničkih oštećenja
7. Podnosi velike oscilacije u temperaturama i propuh










Foto: Tech Garden

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:47