Ovo je iznimno bitno

Vodite računa pri odabiru sobne biljke kako biste izbjegli ove početničke pogreške

 IRINA BRESTER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Vrsta biljke, količina svjetlosti, zalijevanje, temperatura, sve su to čimbenici koje trebate uzeti u obzir kod njege sobnih biljaka

Ako razmišljate o dekoriranju vašeg doma ukrasnim biljkama, ne oklijevajte! Ipak, potrebno je voditi računa o određenim čimbenicima kako bi biljke izgledale lijepo i dobro uspijevale.

O čemu voditi računa pri odabiru sobne biljke?

Kako biste izbjegli pogrešan odabir sobne biljke, najprije nabavite tegle koje vam se sviđaju i savršeno pristaju vašem stilu uređenja. Zatim razmislite razmislite o tome kakve uvjete možete ponuditi svojoj biljci, a zatim potražite one vrste koje će u tim uvjetima dobro uspijevati. Procijenite količinu prirodnog svjetla ili sjene u vašim sobama, eventualnu vlagu u prostoru te je li temperatura stabilna ili promjenjiva. Razmislite i o tome koliko vremena, odnosno truda želite (ili možete) uložiti u brigu za svoju sobnu biljku.

Ovakav će vam način razmišljanja pomoći da pronađete odgovarajuću biljku (ili više njih) za svoj dom. Naime, nisu sve biljne vrste iste. Neke će biljke najbolje uspijevati na direktnom svjetlu, dok će drugima više odgovarati polusjena u domu. Ukratko, bit ćete sretniji, ali i uspješniji vlasnik biljaka ako odaberete one biljke koje odgovaraju vašem domu i načinu života.

image
TANIA MIRON/UNSPLASH/

Najpopularnije sobne biljke su...

Trenutno najpopularnije sobne biljke popularne su s razlogom. One su obično relativno jeftine, atraktivne i jednostavne za uzgoj, a nerijetko su savršena dekoracija u vašem domu. Nedavno provedeno istraživanje, koje se bavilo trendovima sobnih biljaka, pratilo je podatke s Googlea kako bi otkrili koje su biljke najčešće pretraživane.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX/CROPIX

Aloe vera: Uvjerljivo prvo mjesto na popisu najpopularnijih sobnih biljaka zauzela je aloe vera. Ova atraktivna biljka bila je najtraženija u čak 11 zemalja koje su sudjelovale u istraživanju, a to nas nimalo ne čudi. Nije nimalo zahtjevna, prilagođava se gotovo svim vremenskim uvjetima, a može izdržati i do nekoliko tjedana bez zalijevanja. Aloe vera pripada skupini sukulenata, a osim kao ukras, ova se biljka oduvijek koristi i zbog svojih ljekovitih svojstava.

image
STARS FOR EUROPE/

Božićna zvijezda: S obzirom na to što se blagdani polako bliže, logično je kako se božićna zvijezda nalazi na samom vrhu najpopularnijih sobnih biljaka. Božićna zvijezda ili poinzetija, dekorativna je biljka porijeklom iz Meksika. Poznata je kao božićni ukras i nijedni blagdani ne mogu proći bez nje. Osim što se idealna dekoracija u domu, božićna zvijezda nije zahtjevna za uzgoj i održavanje. Uz pravilnu njegu, može vam potrajati i duže od jedne sezone.

Spatifilum: Ovo je još jedna od najpopularnijih sobnih biljaka koju mogu uzgajati i najveći početnici. Naime, spatifilum je nazahtjevna tropska biljka koja nema velikih prohtjeva u vidu direktne sunčane svjetlosti, a neko vrijeme može izdržati bez zalijevanja što je još samo jedan plus. I ne samo to, ova biljka poznata je kao prirodni ‘pročišćivač‘ zraka jer uklanja toksine i ostale štetne čimbenike u interijeru u kojem se nalazi.

image
CERRO_PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

MISLITE NA UVJETE U PROSTORIJI

Lokacija, lokacija, lokacija... Jedan od najvažnijih čimbenika o kojima trebate voditi računa pri odabiru biljaka za vaš dom. S obzirom na to, nije isto hoćete li neku biljku staviti u dnevni boravak, kuhinju ili kupaonicu.

Kuhinja: I vi sami vrlo dobro znate da, ako ne možete podnijeti visoke temperature i vlagu u prostoru, kuhinja definitivno nije mjesto u kojem biste trebali biti. Isto to vrijedi i za vašu sobnu biljku. Ako razmišljate o tome kakvu biljku odabrati za svoju kuhinju, odgovor je vrlo jednostavan - birajte isključivo one vrste kojima ne smeta visoka tempartura, vlaga u prostoru i česta promjena uvjeta. Neke od njih su aspidistra ili slonova noga.

image
/SHUTTERSTOCK

Dnevni boravak: Kada je riječ o dnevnom boravku, stvar je vrlo jednostavna. Ovdje možete smjestiti i nešto osjetljivije biljke koje mogu biti na izravnom svjetlu, ali se dobro prilagođavaju i polusjeni u domu. Ako imate tu sreću pa je vaša dnevna soba nešto veće kvadrature, možete odabrati velike biljke poput visokog fikusa ili kaktusa.

Kupaonica: Osim nešto veće količine vlage u prostoru, drugi problem s kojim biste se mogu susresti u kupaonici jest nedostatak prirodne svjetlosti. Zato je potrebno birati one biljke koje nisu zahtjevne što se tiče vlage u prostoru, a također mogu savršeno rasti na sjenovitim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:24