PRIRODNI LIJEK

Vratite u život svoju orhideju običnim limunom i cimetom - evo kako

 /SHUTTERSTOCK

Orhideja je jedna od najčešćih sobnih biljaka u našim domovima. Njezini prekrasni cvjetovi mogu trajati po tri-četiri mjeseca ako je ispravno tretirate. Evo savjeta kako.

image
/SHUTTERSTOCK

Orhideje treba držati u prostoriji s puno prirodnog svetla, ali nikako na direktnom suncu. Možda ste već čuli da umjesto zalijevanja možete u teglu s biljkom staviti tri kockice leda, što je njezina idealna mjera sa vodu. Iako je ta voda, koja polako dolazi do korijena hladna, potpuno je pogrešno zaliti je na uobičajen način ledenom vodom. Ta voda će prebrzo dospjeti do korijena i „šokirati” ga, što nikako nije dobro za biljku.

image
/SHUTTERSTOCK

I inače izbjegavajte obilno zalijevanje ljeti jer to može dovesti do gljivičnih infekcija korijena. Ako listovi postanu mekani i dobiju žućkaste mrlje, to je to - vaša biljka je inficirana. U tom slučaju steriliziranim skalpelom odrežite bolesni dio lista, ali i malo zdravog dijela. Poslije svakog reza sterilizirajte skalpel pa tek onda režite ostale listove. Nakon toga biljka je spremna za liječenje. Pospite žličicu cimeta po zemlji u tegli - cimet je prirodni fungicid i moguće je da će pomoći.

Da bi orhideju zaštitili od bolesti i insekata, djelujte preventivno.

image
/SHUTTERSTOCK

U čašu ulijte 200 mililitara vode i dodajte 10 kapi soka od limuna. Zatim uzmite blaznice, ubacite ih u vodu sa limunom, ocijedite i blaznicama prebrišite listove orhideje. Limun će zaštititi orhideje od bolesti, a zahvaljujući vitaminima pomoći i listovima da rastu. Da biste zaštitili biljke, ovaj postupak ponavljajte jednom tjedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2023 02:07