DOBRO JE ZNATI

Vrhunac sezone je tu i vrijeme je za berbu voća i povrća: Znate li kada i kako trebate ubirati?

 Unsplash
Čak i kada su ubrani, vaši usjevi su još uvijek žive biljke koje stalno prilagođavaju svoju unutarnju kemiju na okoliš oko sebe

Ako ste uzgajivač voća i povrća, vjerojatno se približavate vrhuncu sezone berbe u svome vrtu. Dok je velika većina vrtlarskih savjeta usredotočena na uzgoj, faza žetve može imati veliki, ali često podcjenjivan utjecaj na okus i hranjivost vaših usjeva. Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako se ispravno pozabaviti s time.

Čak i kada su ubrani, vaši usjevi su još uvijek žive biljke koje stalno prilagođavaju svoju unutarnju kemiju na okoliš oko sebe. Zbunjujuće je kako točno to rade i ovisi o pojedinoj vrsti i o određenom dijelu biljke koja je u pitanju.

image
Unsplash


Listovi i cvjetovi su strukture koje, općenito govoreći, posjeduju vrlo malo prilagodbi koje im omogućuju opstanak nakon odvajanja od matične biljke. Oni imaju tendenciju brzog gubitka hranjivih tvari jer se njihova tkiva počnu propadati u roku od nekoliko sati. To je svakako slučaj s usjevima poput čvrsto zatvorenih cvjetnih glavica brokule, koje vrlo brzo mogu izgubiti većinu antioksidansa, kao i s novim izdancima šparoga, čiji sadržaj šećera naglo pada nakon berbe. Najbolji način za sakupljanje je da ih odmah stavite u vodonepropusnu ambalažu, poput plastične vrećice ili kutije za ručak kako biste spriječili gubitak vlage, a zatim ih ohladite i pojedete što je prije moguće.

image
Unsplash


Sličan se fenomen događa s nezrelim sjemenkama koje jedemo kao povrće, ali s drugačijim uzrokom. Kukuruz i vrtni grašak, izrezan iz biljke, brzo reagira pokušavajući pretvoriti šećere u škrob, u pokušaju sazrijevanja što je brže moguće kako bi mogli dobro klijati. Stoga će neki stari vrtlari preporučiti čak i staviti kuhati posudu vode prije nego što izađu kako bi skupili kukuruz kako bi povećali njegovu slatkoću i okus. Malo je ekstremno, ali ne toliko koliko mislite.

image
Unsplash


Međutim, suprotno može vrijediti za ostalo voće i korijenje. Voće, poput rajčice i jagoda, nastavit će sazrijevati, preusmjeravajući resurse da postanu crveniji, slađi i aromatičniji pri berbi (ako se drže na sobnoj temperaturi). Komercijalno se ove biljke tradicionalno čuvaju u hladnjaku kako bi se usporile takve reakcije i produljio rok trajanja, ali za najbolji okus, ostavite rashlađeno i pričekajte dan ili dva prije jela. Pažljivo ih promatrajte, međutim, baš kao i avokado, vrhunac savršene zrelosti, prije nego što se pretvori u neiskoristivi plod može biti razlika od samo pola dana.

image
Unsplash


Konačno, jesensko voće, poput bundeve i korijena za zimsko skladištenje, poput slatkog krumpira, dramatično povećava i šećer i spojeve okusa ako se čuvaju nekoliko tjedana u hladnim uvjetima nakon berbe. Govorimo o oko 10C, što je ispod prosječne sobne temperature (20C), ali iznad temperature hladnjaka (4C). Prohladna garaža ili šupa su savršeni.

Sve su ove tehnike iznenađujuće jednostavne, ali se dosljedno pokazalo da ili sprječavaju gubitak okusa koji ste pažljivo uzgajali ili ga, doista, uvelike pojačavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 08:38