U gostima

Vrhunski pogled na Dubrovnik u zelenoj aozi mediteranskog raslinja

Taraca s odrinom od šarenog bršljana. To je terasa apartmana Ina & Lena koja svakodnevno miriše na ružmarin, lavandu, juku, šimšir, jasmin...

Prekrasna terasa u duhu Mediterana kakav je nekad bio, i tradicije koja bi se trebala očuvati i danas, može se vidjeti u Dubrovniku, u nedavno preuređenom apartmanu Ina & Lena u Ulici Frana Supila, blizu hotela Excelsior. Ova “taraca” ima vrhunski pogled na Stari grad i to je čini top-lokacijom. Međutim, ima način zakrivanja od sunca odrinom kakav se od davnina koristio na ovom podneblju. Apartman se nalazi u predjelu vrta stare obiteljske kuće Šutić. Na njegovu mjestu nekad se nalazila vrtna ostava, a 2006. godine tu je uređen prostor za turizam. Na ulaznim vratima kuće stoji znak “1836. godina”, ali je sagrađena i prije.

Kamene kolone na terasi su stare koliko i sama kuća.

- Taraca je u debelom hladu divljeg bršljana, a najljepši i meni osobno najdraži njezin dio je stari šipak koji uokviruje pogled na Grad. Iz starog suhog debla obavijenog bršljanom niknulo je mlado stablo, koje nam svakog rujna donosi svoje sočne plodove - kaže Lena Šutić Klarić.

Pitamo je koje sve biljke imaju na terasi i u vrtu te tko se za njih brine.

- Pri odabiru biljaka znali smo da nećemo pogriješiti s našim mediteranskim kuturama, pa nas tako svojim izgledom i mirisom časte ružmarin, lavanda, juka, šimšir, čemin, jasmin...

Tradicija

Terasa je netaknuta i sačuvana u svom izvornom obliku. Ove godine je renovirana, a išlo se prema funkcialnosti s ciljem da se zadrži njezin stari šarm. Pomno su birani prirodni materijali i nježne boje poput krem, sive, bež, a namještaj je bezvremenski i kvalitetan kako bi trajao što dulje

O svim biljkama, kao i o samom apartmanu, brinu se vlasnici apartmana, moji majka i otac, Ina i Pero Šutić - odgovara ona.

Posebnost je što na tradicionalnom zaklonu od sunca - odrini - nije loza, nego jedno drugo bilje.

- Taraca je netaknuta i sačuvana u svojem izvornom obliku. Što se tiče odrine, riječ je o šarenolisnom bršljanu - kaže Lena.

Romantičnom ugođaju doprinosi atrakivna ljuljačka, koja je najdraža njihovim gostima. Napravljena od konopa, a nabavljena je u Lesnini.

Interijer apartmana osmišljen je prema vlasničinoj ideji i jedan zid, ujedno i Sarin najdraži dio u apartmanu, krase crno- bijele fotografije Dubrovnika. Apartman je otvoren prema zelenoj terasi, gotovo sasvim, što mu daje posebnu čar

Apartman je uređen tako da nema puno namještaja i ukrasa.

- Ove smo godine ga renovirali. Kad sam razamišljala o novom uređenju, htjela sam da bude funkcionalan, ali da ne izgubi na šarmu. Baš zato sam birala prirodne materijale i nježne boje poput krem, sive, bež... Namještaj je bezvremenski i kvalitetan kako bi trajao što dulje - objašnjava ona.

Trude se da u apartmanu uvijek ima svježeg cvijeća jer upravo ti, mali detalji i znakovi pažnje gostima čine najveću razliku. Što se tiče živog bilja u interijeru, naglasak je na sukulentima jer ne zahtjavaju puno brige u sezoni.

Neke su jastuke, a ima ih baš zgodnih u ovom prostoru, nabavili u Ikei, a neke u Emmezeti.

- Moj najdraži dio apartamana je zasigurno zid koji krase crno-bijele stare slike Dubrovnika. Neke od njih su skenirane iz obiteljskog albuma i pričaju lijepu priču o Gradu kakav je nekad bio - kaže Lena Šutić Klarić.

Interijer je osmišljen prema njezinoj zamisli. Uređivali su ga njezini roditelji, suprug Pero Klarić i ona. Zdjele, posuđe i kuhinjske sitnice uglavnom su iz Ikee, a kameni detalji poput mužara i daske za sjeckanje iz male su, jedinstvene trgovine Craft & Stones u Dubrovniku, koju drže upravo ona i suprug. Stolić i trosjed su iz Emmezete. Ukrasne košare je kupovala, kako kaže, gdje god ih je našla jer osim što su sve dobro uklopile, služe za “skrivanje” nekih elemenata koji bodu oči poput internetskog rutera ili kantice sa štipaljkama za sušenje odjeće.

Kada padne noć, prostor je bajkovit, i odiše romantikom, a energijom osvaja sve generacije

- Apartman nosi ime Ina & Lena, po mojoj majci i meni. Prvi gosti stižu nam već u ožujku, a posljednji ove godine u studenom - zaključuje ona.

Foto: Antonio Bokšić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 22:35