Najslađe je domaće

Vrijeme je za skupljanje sjemena: Kako biste na proljeće imali što posaditi slijedite ove korake

 Berislava Picek/ CROPIX
Danas ćemo vam prikazati kako da sakupite standardno sjeme, način na koji ćete ga očistiti, osušiti i spremiti do proljeća

Vrtlar iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu i stalni suradnik časopisa D&D komentira zašto je jesen najbolja za dozrijevanje i ubiranje plodova te pokazuje kako očistiti, osušiti i spremiti sjemenke do proljeća

Iako sjemenke iz plodova i bilja možete sakupljati tijekom cijele godine, jesen je ipak vrijeme dozrijevanja i ubiranja plodova. Kako biste na proljeće imali što posaditi, vrijeme je da u svojim vrtovima sakupite sjemenke iz dozrelih plodova.

Danas ću vam prikazati kako da sakupite standardno sjeme, način na koji ćete ga očistiti, osušiti i spremiti do proljeća.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Birajte isključivo zrele plodove, jer će u zrelim plodovima i sjeme biti zrelo.

Pokazat ću vam kako da prikupite sjeme iz zrele rajčice. Rajčica iz koje ćete uzimati sjeme, mora biti intenzivne boje (u ovom slučaju crvene), mekana.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Prepolovite nožićem rajčicu, pa pažljivo u cjedilo ostružite sjemenke iz unutrašnjosti.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Nakon što ste izvadili sjemenke, operite ih nježno pod mlazom mlake vode i očistite dodatno od usplođa. To je iznimno važno, jer ćete na taj način očistiti sjemenke od nečistoća i smanjiti količinu vlage, koju bi stvaralo usplođe prilikom sušenja. Također ćete na taj način skratiti dužinu sušenja sjemena, a i smanjiti mogućnost kvarenja.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Nakon što ste sjemenke dobro isprali i očistili, rasprostrite ih po najlonu i stavite na suho i toplo mjesto. Dobro je koristiti i tvrđi bijeli papir, kao za kopiranje, s kojega kada se osuše, nećete imati problem skinuti sjemenke, a možete i praktično olovkom napisati na njemu o kojoj vrsti sjemena se radi.

Međutim, kada je vrijeme još toplo, bolje je koristiti tvrđi najlon jer ćete puno lakše, nakon sušenja, sastrugati sjemenke, pogotovo ako su sitnije. Važno je da češće preokrećete sjemenke, da se podjednako suše sa svih strana. Također, sjemenke se moraju dobro osušiti, kako se ne bi razvila plijesan pri skladištenju.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Nakon što su se dobro osušile, sastružite ih i stavite u malene papirnate vrećice ili papirnate kuverte, na koje ćete napisati o kojem se sjemenu radi. Potom ih složite u drvenu ili kartonsku kutiju, koju ćete pohraniti na suho i toplo mjesto do proljeća.

SAVJET ZA PET

Od svih povrtnica salata je izuzetno osjetljiva na gubitak dragocjenih vitamina i minerala koje počinje kontinuirano gubiti čim se ubere. Drugo povrće, poput mrkve ili rajčice, ima vitamine u puno stabilnijem obliku. Zato uvijek i stalno vodite računa o tome da je najzdravija salata ona svježe ubrana.

JESTE LI ZNALI?

Modernom tehnologijom, postignuta su različita sjemena:

1. STANDARDNO SJEME - uobičajeno sjeme, u trgovinama ima kraticu "St"

2. HIBRIDNO SJEME - dobiveno je križanjem linija sjemena, pri čemu nastaje tzv. F1 generacija. Iz takvog sjemena izrastaju biljke, koje su po svojim osobinama i kvaliteti bolje od roditeljskih biljaka. U trgovinama ih možete pronaći sa kraticom "F1"

3. SJEME NA VRPCAMA - sjeme je postavljeno na vrpcu, zbog čega ga nakon klijanja ne morate rasađivati da ga prorijedite, nego odmah ima određen razmak

4. KALIBRIRANO SJEME - sjemenke su sve točno određene veličine

image
Berislava Picek/ CROPIX

SAVJET VIŠE

Osobno, zagovornik sam "starih sorti" voća i povrća, tzv. autohtonih sorti. To voće i povrće su sjemenom uzgajale naše bake, prenosilo se s koljena na koljeno i genetski prilagođavalo uvjetima u kojima je raslo i prirodnim odabirom, stjecalo otpornost. To je sjeme koje vam može dati najbolji urod, a i posebno je ukusno. Jednom kada nabavite takve sorte, i vi ih možete, iz generacije u generaciju, razmnožavati sjemenom. U Hrvatskoj postoji nekoliko udruga koje se bave očuvanjem ovakvog sjemena. Raspitajte se i nabavite ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 00:38