Vrtlarski radovi

Vrijeme je za... U vrtu se u siječnju beru kupusnjače, orezuju se voćke, planira se sadnja...

U ovo vrijeme može se nastaviti sa sadnjom malina te orezivanjem ribiza i ogrozda

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
S obzirom na iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine, nije došlo do smrzavanja tla, stoga se može napraviti dosta

Siječanj mnogima nije omiljeni mjesec. Kažu da je uspavan i rezerviran za preživljavanje postblagdanske depresije, dodatno potaknute stalnim preračunavanjem uvedene nove valute. No, siječanj je ujedno rezerviran i za odmor, punjenje baterija, kreativan rad... I dok će se rijetki u ovo doba godine upustiti u preuređenje svojih domova, iskusni vrtlari znaju da nema ljenčarenja jer postoje poslovi vezani uz vrtove i okućnice koje je preporučljivo izvesti u narednih nekoliko tjedana, kako bi spremno dočekali početak vrtlarske sezone. Stoga smo s Marijom Martinović, blogericom poznatijom kao Marica vrtlarica, razgovarali o radovima u povrtnjaku, cvjetnjaku i voćnjaku tijekom siječnja.

Nakon blagdanske euforije, kaže, dolazi vrijeme za reciklažu božićnog drvca, vijenaca i ostalih aranžmana koji su proteklih tjedana krasili naše interijere.

- Ako ste se odlučili za pravo, rezano drvce, sitne se grane mogu odložiti u kompost, a one veće mogu se ostaviti za buduće potpornje prilikom proljetnog uzgoja graška - predlaže Marija Martinović.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

ORGANIZIRANI PLODORED

Radovi u povrtnjaku odnose se na vađenje preostalih kultura poput poriluka, pastrnjaka, kelja i ostalih vrsta kupusnjača. Riječ je o vrstama koje inače dobro podnose niske temperature, pa čak i snijeg. Kako bi se spriječilo širenje bolesti i štetočina s kupusnjača je potrebno ukloniti sve uvelo i žuto lišće. Također, tijekom siječnja može se brati i matovilac, kao i različite vrste zimskih salata.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

S obzirom na iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine, nije došlo do smrzavanja tla, stoga se može napraviti i duboka obrada tla te gnojidba organskim gnojivima.

- Kako bismo se pripremili za nadolazeću vrtlarsku sezonu, trebamo početi s izradom plana sjetve i sadnje biljaka. Budući da pojedine kulture različito reagiraju na pretkulture i susjedne biljke, naglasak treba biti na organiziranom plodoredu u povrtnjaku. Kako bi se olakšala sezona, biljke se, osim prema plodoredu, mogu podijeliti u tri grupe, ovisno o vremenu sadnje - na proljetne, ljetne i jesenske - savjetuje. Ako pak želite započeti s ranijom sjetvom uslijed niskih temperatura, dodaje, nekoliko tjedana prije potrebno je pokrivati gredice zaštitnim folijama kojima će se zagrijati tlo.

image

Potrebno je orezati voćke jabuka i krušaka. Trešnje, šljive i marelice orezuju se tek krajem proljeća

BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

Podsjeća i na orezivanje određenih voćki, poput jabuka i krušaka, te ističe da se trešnje, šljive i marelice orezuju tek krajem proljeća.

- U ovo vrijeme može se nastaviti sa sadnjom malina te orezivanjem ribiza i ogrozda, a ako netko želi upotpuniti voćnjak nečim novim, preporučila bih borovnice - kaže.

SOBNE BILJKE

Osim orezivanja voćki, orezuju se i ukrasni grmovi, kojima se uklanjaju suhe i oštećene grane. Mogu se posaditi i ruže golog korijena, koje će cvasti već ovo ljeto, te se iz sjemena početi uzgajati begonije, pelargonije i karanfili.

Treba obratiti pažnju i na sobno bilje. Ono u ovo doba zahtijeva mnogo manje vode i hranjiva, ali više brige vezane uz zaštitu.

- Uslijed nedovoljno svijetla, pregrijanih i zagušljivih prostorija te nepravilnog zalijevanja i gnojidbe, sobne biljke postaju podložne napadima ušiju i pauka, ali i pepelnice te hrđe - upozorava Marija Martinović, dodajući kako je potrebno redovito pregledavati listove. Ako se pojave ljepljive bjelkaste nakupine - štitaste uši, može ih se očistiti otopinom mlake vode, deterdženta za pranje posuđa i alkohola. Također je vlažnom krpom potrebno redovito čistiti prašinu s listova.

Još jedna vrtlarska aktivnost tijekom siječnja odnosi se na popravak vrtnog alata, od sitnijih alatki poput noža i škara do kosilica. Oštar alat u sezoni će uštedjeti vaše vrijeme, ali i smanjiti štetu na biljkama prilikom orezivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 21:26