Uistinu prekrasno

Vrtlar David Domoney otkriva 10 brzorastućih biljaka za trenutni učinak lijepog cvijeća u vrtu

 CHERYL RAMALHO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Za one koji žele vidjeti odmah rezultate u svom vrtu, najbolje je odabrati brzorastuće biljke kako bi vam prostor bio ispunjen razigranim teksturama, bojama i oblicima

O tome što posaditi, doznajte od poznatog engleskog vrtlara Davida Domoneyja, koji je podijelio svojih 10 najboljih brzorastućih biljaka koje će vam dati uistinu prekrasno cvijeće.

Iako vrtlarstvo zahtijeva određenu količinu strpljenja, uvijek postoje zgodni načini da se stvari ubrzaju. U ovom slučaju, odabir pravih biljaka mnogim će Hrvatima dati vrt na koji će biti ponosni cijelo ljeto. Uz to, ove biljke vam također mogu pomoći u stvaranju privatnosti ili sjene. Svojim oblicima listova i cvjetova, bojama i cvatnji u različita doba godine, ovo su najbolji brzorastući grmovi Davida Domoneyja koji će sigurno odgovarati različitim prostorima.

Ako želite popuniti neke praznine u svom postojećem vrtu ili svoj vrt započinjete ispočetka, sljedeći će grmovi imati snažan rast kako bi brzo ispunili gole kutove svojim bujnim lišćem i prekrasnim cvjetovima.

Brzorastući grmovi imaju trenutni učinak u vrtu, savršeni su za popunjavanje prostora dok se sorte koje sporije rastu etabliraju, a vrijeme između sadnje i uživanja u njihovim prekrasnim bojama je minimalno. Osim toga, mnoge od njih doista je lako uzgajati i odgovaraju mnogim vrstama tla i položajima, pa su savršene za početnike.

1. Japanska suručica

Spirea japonica je listopadni grm čije stabljike ljeti stvaraju grozdove nježnih ružičastih cvjetova.

Prilično bez problema, unijet će malo boje u vaš grad, dvorište, vikendicu ili obalni vrt gdje može narasti do jednog metra visine.

2. Hortenzija - Hydrangea macrophylla

Omiljena zbog svojih velikih i veličanstvenih cvjetnih glavica u nizu boja, ovaj cvjetni grm popularan je dodatak mnogim vrtovima.

3. Crvena ribizla

Ova biljka je brzorastuća sa živim cvjetovima u proljeće ili ljeto. Daje ili cjevaste ili zvonolike cvjetove koje ponekad prate raznobojne bobice.

4. Forzicija

Ovaj dojmljivi brzorastući grm ima drvenaste grane i obilne sunčano žute cvjetove u proljeće. Sjajne su za živicu, a vrtu daju lijepu boju kad cvatu.

5. Mahonia x media

Mahonije se uzgajaju zbog atraktivnog lišća i mirisnih, upečatljivih cvjetova. One su neprocjenjiv izvor peludi i nektara za zimske kolonije bumbara i drugih oprašivača.

Mahonia x media nosi jarko žute, mirisne cvjetove koji izgledaju posebno dobro na stražnjim rubovima vrta. Za najbolje rezultate uzgajajte ih u vlažnom, ali dobro dreniranom tlu, u djelomičnoj sjeni.

6. Ljetni jorgovan

Ovo je brzorastući i nezahtjevan grm, porijeklom iz Kine. Idealan je za uzgoj u raznim situacijama, pod uvjetom da je osunčan i da je tlo dobro drenirano.

Duge, teške cvjetne glavice čine zadivljujući kasni ljetni prikaz četiri do šest tjedana, privlačeći oblake leptira i drugih insekata.

7. Fotinija

Fotinija je brzorastući zimzeleni grm koji je izvrstan za stvaranje privatnosti kao živica ili služi kao istaknuti rubni element.

Mlado lišće izbija bogato crveno u proljeće, pružajući "nevjerojatan kontrast" naspram zrelijeg tamnozelenog lišća. Njegove rijetke bijele cvjetove u proljeće obično prate crvene bobice.

8. Bijeli svib

Ovo su fantastični brzorastući listopadni grmovi koji su vrlo svestrani u vrtu i obično se uzgajaju zbog svojih živopisnih prikaza golih stabljika u živahnoj žutoj, narančastoj ili crvenoj boji tijekom zime.

Imaju blijedozeleno lišće tijekom ljeta i ravne bijele cvjetnice u proljeće.

9. Pajasmin ili lažni jasmin

Ove mirisne biljke nude spektakl pjenastih, bijelih cvjetova u obliku šalice od ranog ljeta. Obično su visoki, što ih čini prekrasnim izborom za rubove u vrtovima koji se manje održavaju.

10. Vatreni trn

Ovaj zimzeleni grm ima zeleno lišće i grozdove bijelih cvjetova u toplijim mjesecima. Često se bira zbog svojih veličanstvenih prikaza crvenih, žutih ili narančastih bobica u jesen ili zimu, dajući vrtu pravi sjaj boja kada druge biljke možda odumiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 02:26