Uz malo truda

Vrtlarenje zimi nije nemoguće! Jednu stvar ipak morate učiniti prije početka...

 Unsplash
Uz malo truda može imati povrća i vaš vrt može nastaviti cvjetati i u najmračnijim danima

Prazne vrtne gredice izgledaju tužno tijekom zimskih mjeseci. Skrivajući se ispod slojeva komposta, malča i povremenog snježnog pokrivača, stoje usamljeno zauzimajući prostor, ali ove prazne parcele su propuštene prilike. Uz malo truda, nešto jednostavne opreme i prave sadnje, vrtovi mogu nastaviti cvjetati i u najmračnijim danima u godini.

- Vrtlarstvo zimi najlakše je od sveg – kaže za The Washington Post Caleb Warnock, stručnjak za zimsko vrtlarstvo i vlasnik SeedRenaissance. Manje je korova, većina štetočina je otišla zbog sezone, bolesti gotovo da i nema, a biljke zahtijevaju malo ili nimalo zalijevanja jer je tlo smrznuto.

image
Unsplash

Jedna stvar koju ćete ipak morati učiniti jest postaviti zaštitne navlake prije početka sezone. Mary Buri, osnivačica tvrtke Mars Kitchen Garden, tvrtke za projektiranje, postavljanje i održavanje vrtova, predlaže kupnju ili izgradnju okvira. (To su negrijani, minijaturni staklenici koji se nalaze na tlu ili se pričvršćuju na uzdignute gredice.) Oni zadržavaju toplinu kako bi povećali unutrašnju temperaturu dok istovremeno izoliraju biljke i tlo od najopasnijih elemenata zimskog vremena. Možete kupiti gotov komplet koji se lako sastavlja ili možete samostalno izraditi verzije koristeći drvene ili fleksibilne PVC cijevi za okvire, koji su zatim prekriju čvrstom plastikom.

Ne otvarajte svoj okvir ako je temperatura ispod nule, tijekom snježne oluje, odmah ujutro ili navečer. Otvorite ih nakon što je bilo barem nekoliko sati dnevnog svjetla, čak i ako je oblačan zimski dan. Onda ih ponovno zatvorite, tako da bude nekoliko sati sunčeve svjetlosti da ih ponovno zagrije.

image
Unsplash

Jedini drugi posao koji je potreban je branje onoga što će se uzgajati i sadnja u pravo vrijeme. Evo pet povrća koje preporučuju stručnjaci i koje će osigurati da vaše gredice budu korisne tijekom cijele zime.

Rikula

U ranu jesen posijte sjeme izravno u gredice i zalijevajte ih svakih nekoliko dana. Otprilike četiri tjedna nakon sadnje, počnite brati najveće listove, ali nikada ne uzimajte cijelu biljku, dopuštajući joj da nastavi s proizvodnjom. Nastavite sijati novo sjeme svakih nekoliko tjedana (poznato kao sukcesivna sadnja) kako biste osigurali valjani niz tijekom zime. Ako biljke pretrpe ozebline, nemojte rezati zelje dok je još zaleđeno jer će biti kašasto. Umjesto toga pričekajte podne, nakon što sunce otopi rikulu, da uberete i uživate u listovima.

image
Unsplash

Mrkva

Mrkva je zimi još slađa, jer hladnoća pretvara njen škrob u šećer. Posadite korjenasto povrće dva do tri mjeseca prije prvog očekivanog mraza u godini.

Kad mrkve počnu nicati, prorijedite ih da ne budu prenatrpane. Kako temperature padaju, mrkvu pokrijte debelim zaštitnim slojem malča. Čak i ako tlo promrzne, pa ne možete iščupati mrkvu, povrće će biti dobro do proljeća, ali ga trebate ubrati nakon prvog odmrzavanja, inače će postati kašasto.

Češnjak

Koristite lokalne organske režnjeve češnjaka za najbolje rezultate. Stavite klinčiće otprilike 15 centimetara jedan od drugog, otprilike 5 centimetara duboko, u dobro obrađeno tlo na koje ste nanijeli puno komposta. Hrskavija, grudasta strana svakog klinčića ide prema dolje, sa šiljastim krajem prema gore. Pazite da ih dobro prekrijete malčem.

image
Unsplash

Kelj

Ako ste lijeni kelj koji zahtijeva izuzetno malo održavanja je usjev za vas. Svakako odaberite sortu otpornu na hladnoću da biste bili nagrađeni zimskom žetvom. Posadite sjeme na oko 1,5 centimetara duboko i 2,5 centimetara jedno od drugog u tlo obogaćeno kompostom u kasnu jesen. Zalijevajte biljke do prvog mraza; najbolje je okružiti njihove baze slamom ili malčem za zadržavanje vlage. Poput mrkve, kelj pretvara svoj škrob u šećere kada se ohladi, tako da ćete se počastiti slatkim listovima punim vitamina i minerala.

image
Unsplash

Prokulice

Razmaknite biljke oko 45 centimetar jednu od druge u redove udaljene oko jednog metra. Pokrijte podnožje biljaka s puno slame ili malča kako biste izolirali njihov korijenski sustav. Za dobivanje najsvježijeg, najnježnijeg usjeva, prvo poberite s dna biljke i krenite prema gore kako na vrhu sazrijevaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:08