ZDRAVO RJEŠENJE

Vrtlari tvrde da je ovo najpouzdanija metoda za uklanjanje korova, treba vam samo malo kartona

 thisismygarden.com

Ako tražite učinkovitu i jeftinu alternativu za zaustavljanje korova u vašem vrtu – korištenje kartona moglo bi biti rješenje!

Ne postoji ništa poraznije od gledanja kako korov preuzima vaše gredice i vrt. Ono što počinje kao samo nekoliko klica tu i tamo može se naizgled pretvoriti u džunglu zelenila koja može sakriti vaše biljke i cvijeće. Ne samo da je korov ružan, već i krade vrijedne hranjive tvari iz zemlje. Što je još gore, njegovo uklanjanje oduzima puno vremena i rada. I kad se jednom uspostavi, čini se da se samo vraća jači svaki put kad ga pokušate ukloniti.

Kako pomoću kartona zaustaviti korov

Malčiranje je svakako prva linija obrane od korova. Malč ne samo da održava tlo pokrivenim kako bi spriječio da sjemenke korova pronađu dom, već također pomaže zadržati vlagu i regulirati temperaturu tla. Ali u mnogim slučajevima malč sam po sebi jednostavno nije dovoljan da spriječi prodor tvrdoglavog korova.

Zasigurno postoji dosta alternativa za preuzimanje kontrole nad korovom, ali mnoge imaju svoje nedostatke. Iako prskanje može djelovati u nekim slučajevima, može biti skupo za korištenje. Još gore, herbicidni sprejevi mogu sadržavati štetne kemikalije - koje ne samo da mogu utjecati na zdravlje obližnjih biljaka, već i na vas!

Jednostavnim postavljanjem sloja kartona na tlo i prekrivanjem malčem, možete spriječiti probijanje korova do 6 mjeseci. Komade kartona možete lako i brzo postaviti gdje god vam je potrebna zaštita. Iznenađujuće, većina vrsta kartona sigurna je za korištenje u gredicama. Ključno je koristiti samo karton koji ne sadrži premaze od voska ili velike količine tinte.

Izbjegavajte troslojni ili deblji karton. Razgrađuje se, ali predugo traje i hranjive tvari i voda teško prolaze do korijena.

Izbjegavajte kartonske komade koji imaju pretjerani sloj voska ili koji su jako natopljeni tintom. Voštane prevlake mogu otežati prolaz hranjivim tvarima i vodi. Osim toga, oni se također ne razgrađuju dobro i mogu uzrokovati probleme za tlo i biljke. Tinte mogu imati opasne sastojke i bez poznavanja izvora, najbolje je ne koristiti karton u boji.

Uvijek izbjegavajte korištenje kartonskih posuda koje su dizajnirane za držanje tekućine. Ovo uključuje kutije za mlijeko, kutije za sokove itd. Sve ove vrste kartona imat će teške premaze za zadržavanje tekućine, što nije dobro kada je u pitanju pomoć biljkama da dobiju vodu i hranjive tvari koje su im potrebne.

Kako postaviti karton kao zaštitu od korova

Kako bi karton učinkovito zaustavljao korov i učinkovito se razgradio, uvijek ga trebate staviti u izravan kontakt s tlom. Ako postoji malč ili tkanina, prvo ih je potrebno ukloniti prije polaganja kartonskih dijelova.

Uvijek koristite ravne kartonske dijelove, jer će oni učiniti polaganje malča na vrhu lakšim i ujednačenijim. Kako biste izbjegli bilo kakve praznine kroz koje može rasti korov, preklapajte svaki komad.

Uvijek ostavite najmanje tri do četiri centimetra gole oko baze svih postojećih biljaka u vašoj gredici. To omogućuje biljci dovoljno zraka i vlage dok se karton počinje raspadati.

Sljedeći korak, zalijevanje, ključan je za održavanje vašeg kartona na mjestu i povećanje njegove učinkovitosti. Navodnjavanje kartona pomaže dodati težinu sloju i spriječiti njegovo pomicanje. Ako položite suhu ljepenku i ne zalijevate je vodom, a zatim malčirate preko nje, vrlo lako se može pomaknuti ili čak raznijeti s jakim vjetrom.

Zalijevajte karton dok ne bude potpuno zasićen. Zatim nanesite debeli sloj malča. Malčiranje na vrhu kartona je obavezno. Prvo i najvažnije, drži karton na mjestu. Najviše od svega, dodavanje malča pomaže da cijela gredica bude gotovo otporna na korov s dva sloja zaštite od korova!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2024 07:25