DUBOKA SADNJA

Vrtlari znaju, ovo je najbolji oblik sadnje ako želite zaštiti svoje biljke i imati bogat urod ove godine

 /SHUTTERSTOCK

Vjerojatno ste čuli od pojedinih vrtlara kako je duboko sađenje rajčica apsolutno neophodno. Možda vam je čudno kada vidite da neko "zatrpava" rasad rajčica sve do listova, ali to je stvarno obavezno ako želite bolji prinos.

Donosimo vam način na koja možete posaditi rajčicu i koji im pomaže da budu otporne na bolesti, a koji će opet ostvariti najbolji prinos. Ovo možda izgleda još bizarnije, ali postoji dobar razlog za to. Rajčica se mora saditi duboko, jer kada je riječ o njoj – sve je u korijenu. Rajčica pušta korijenje gdje god joj je stabljika zakopana. Čim stabljika dodirne zemlju, ona će pustiti bijelo sitno korijenje. Ona preko korijenja (kao i svaka biljka) uzima iz zemlje ono neophodno za rast i razvoj.

Što dublje zakopate sadnicu rajčice, ona će razviti veći, jači korijen. Što više korijena ima, rajčica će moći apsorbirati više hranjivih materija i vode. Dodatni korijeni će pomoći biljci da ostane uspravno pod pritiskom vjetra. Ako rano posadite rajčicu duboko u zemlju, on će ostati netaknuta jer će ju zemlja zaštititi od hladnog vremena i proljetnog mraza.

Koliko duboko treba saditi sadnicu?

Vrtlari kažu do dvije trećine biljke, stavite u zemlju da biste u potpunosti omogućili biljci da razvije jak korijen. Prvo izmjerite biljku kako biste bili sigurni da ćete napraviti rupu dovoljno veliku prije sadnje – vjerojatno će biti dublja nego što mislite. Najbolje vrijeme za sadnju sadnice rajčice je kada ona naraste na oko 15 do 30 centimetara. Uklanjanje donjih listova i stabljika nije važno – oni se jednostavno mogu zakopati s ostatkom biljke. Međutim, možete ih ukloniti ako će to olakšati sadnju.

Također se uvjerite prije sadnje da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Novi korijenov sustav neće moći prodrijeti kroz zbijeno tlo, zbog čega je proces duboke sadnje uzaludan. Prvo prekopajte zemljište dok ne postane rastresito, a zatim možete dodati i kompost i posaditi svoju biljku za najbolji urod ikad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. srpanj 2024 12:09