Pripazite što radite!

Vrtlarski zadaci tijekom visokih temperatura: Tri stvari treba pojačati, a dvije smanjiti ili će vam biljke uvenuti prije vremena

 JEVTIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Temperature će idućih dana porasti, što znači da ćemo više vremena provoditi na otvorenom

Neki će se sunčati, neki provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima, a treći će se baviti vrtlarstvom. Međutim, postoji nekoliko pravila kada je riječ o bitnim vrtlarskim poslovima. Iako svakom vrtu prija sunce, vrtlarenju po vrućem vremenu treba pristupiti pažljivo. Pogrešan potez mogao bi utjecati na očuvanje i zaštitu dragih biljaka i njihovo uništavanje.

U nastavku donosimo mjere opreza koje bi trebali poduzeti i određena pravila kojih se trebate pridržavati tijekom vrućeg vremena.

image
JULIA KLUEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Zalijevajte biljke češće i dublje

Tijekom toplinskog vala postoji opasnost od isušivanja tla, što je štetno za biljke. Trebali biste obilno zalijevati biljke kako se tlo ne bi isušilo i kako bi biljke mogle primiti hranjive tvari koje su im potrebne. Preporučuje se zalijevanje rano ujutro kako bi voda isparila tijekom dana, a pokušajte izbjeći zalijevanje tijekom kasnog podneva, jer može dovesti do razvoja gljivičnih bolesti.

2. Dodajte malč

Dodavanje malča u vrt je odličan način da se korijenje vaših biljaka održi vlažnim tijekom toplinskog vala. To osigurava reguliranje temperatura i zaštitu biljaka od toplinskog stresa. Dodavanje malča također zahtijeva manje vode, što donosi uštedu u kućni budžet.

image
JEVTIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Smanjite obrezivanje

Rezidba zahtijeva uklanjanje dijelova biljke, a tijekom toplinskog vala biljke se već bore s potencijalnim nedostatkom hranjivih tvari, kao i rizikom od toplinskog stresa pa treba smanjiti obrezivanje.

Rezidba tijekom vrućeg vremena jednostavno će još više lišiti biljke hranjivih tvari, što bi čak moglo uzrokovati njihovu preranu smrt.

image
MARIOGUTI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Zanemarite gnojivo

Dodavanje gnojiva tijekom toplinskog vala može isušiti vaše biljke i može izazvati daljnji stres.

5. Premjestite lončanice u zasjenjeno područje

Trebali biste premjestiti svoje posude u sjenu tijekom toplinskog vala. To uključuje i biljke, i drveće u posudama, kako bi osigurali zaštitu od ekstremne vrućine.

Nakon što toplinski val prođe, možete ih vratiti tamo gdje su izvorno bili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 09:53