MALI VRT U STANU

Vrtovi i opuštajuće oaze na malim balkonima

 Holly Jolliffe
 

Ako ste oduvijek htjeli imati svoj vrt, a imate samo jedan mali balkon koji jedva koristite, vrijeme je da se pokrene i napravite od njega pravu zelenu oazu. Nekoliko tegla sa začinima, stablo masline, mirisno cvijeće i napravili ste svoj mali, gotovo pravi mediteranski vrt. Ako već imate predivno uređen balkon, vrt ili terasu, pokažite nam i možda baš vas nagradimo za najljepšu zelenu oazu. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za izradu vašeg malog vrta.

Odlučite se za biljke stablašice

Mali balkonski prostori ne dozvoljavaju previše smjesta, stoga su biljke stablašice idealan odabir za takve prostore. Također, određenim stablašicama, kao što je primjerice drvo masline, odgovara svoje korijene puštati u ograničenom i kontroliranom prostoru, a na balkonu može preživjeti i zimu. Osim što ne zauzimaju puno mjesta, stablašice izgledaju jako elegantno.

Poigrajte se s ogradom balkona

Kako biste dobili na privatnosti, ali i na prostoru, na ogradu balkona postavite biljke. Ako imate ogradu s horizontalnim rešetkama, možete postaviti biljke penjačice. Ako vaš balkon ima vertikalne rešetke ili je betonski, možete nabaviti tegle za cvijeće koje se objese na ogradu i postaviti biljke puzavice, kao što je bakopa.

Postavite ogledalo na zid balkona

Ogledalo svaki mali prostor čini barem vizualno većim, pa tako i ogledalo. Jedino na što trebate pripaziti kod montiranja ogledala je to da ga namjestite tako da gleda prema van ili prema dijelu balkona na kojem ima puno zelenila.

Još ideja za ogradu balkona ili rešetku

Nemojte bacati stare staklenke i limenke – napravite od njih simpatične chic držače za svijeće. Ove držače možete objesiti na ogradu i navečer stvoriti pravu romantičnu atmosferu.

Napravite malu oazu za opuštanje

Na jednu stranu balkona od nekoliko paleta, jastuka i ukrasnih jastuka možete složiti svoju malu dobnu i opuštajuću oazu. Uz nekoliko dekorativnih predmeta kao što su lampice, svijećnjaci i cvijeće, nećete htjeti otići sa svog balkona.

Začini na balkonu

Ako se odlučite za balkonske rešetke, one vam mogu biti posebno mjesto za začine. Uzmite viseće tegle i napravite svoj mali začinski vrt. Ako se pitate koje biste začine mogli postaviti, ideje pronađite ovdje.

Odaberite namještaj koji je prenosiv

Idealan namještaj za manje balkone je onaj koji sliči na namještaj iz kafića. Mali okrugli stol s dva stolca jednostavno ćete prebaciti u prostoriju kada vam bude nedostajalo mjesta za, primjerice, roštljanje.

Izvor: idealhome.co.uk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:46