TRI TOP SAVJETA ZA LJEPŠI VRT

Za 2.65 eura možete kupiti sastojak koji će učiniti da vaše biljke procvjetaju i budu zdravije

 /SHUTTERSTOCK

STAVITE BANANE U SVOJ VRT

Banane su svestrano i hranjivo voće, ali jeste li znali da mogu biti i korisne za vaš vrt? Evo nekoliko razloga zašto biste trebali razmisliti o stavljanju banana u svoj vrt:

1. Banane su prirodni izvor kalija, koji je bitan nutrijent za zdrav rast biljaka. Kada koru banane dodate u kompost ili izravno u tlo, one će vašim biljkama osigurati kalij.

2. Banane su dobar izvor organske tvari. Kada se razgrade, dodaju tlu vrijedan ugljik i druge hranjive tvari, poboljšavajući njegovu strukturu i plodnost.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Banane mogu pomoći u privlačenju korisnih insekata u vaš vrt. Cvjetovi i plodovi biljaka banane omiljena su hrana oprašivača poput pčela i leptira.

4. Banane mogu djelovati kao prirodni malč. Kada dodate lišće ili koru banane u tlo oko vaših biljaka, oni će vam pomoći zadržati vlagu i spriječiti rast korova.

5. Banane mogu pružiti hlad za vaš vrt. Veliki listovi biljaka banane mogu stvoriti nadstrešnicu koja štiti vaše biljke od jakog sunca.

Općenito, dodavanje banana u vaš vrt može pružiti mnoge prednosti za vaše biljke i tlo. To je jednostavan i održiv način za poboljšanje zdravlja vašeg vrta.

image
/SHUTTERSTOCK

EPSOM SOL ILI GORKA SOL ZA POBOLJŠANI RAST BILJAKA

Epsom sol, tajni sastojak zelenog placa, pristupačan je i svestran dodatak za ljubitelje organskog vrtlarstva. Uz jedinstvenu kemijsku strukturu, Epsom sol (poznata i kao magnezijev sulfat) poboljšava gnojivo i vitalnost tla te pomaže u stvaranju bujnih travnjaka, punih ruža i zdravog zelenila. Ova čudesna sol posebno je korisna za biljke jer je puna magnezija i sulfata - minerala koji su ključni za život biljaka. Za razliku od uobičajenih gnojiva, Epsom sol se ne nakuplja u tlu, što je čini sigurnijom alternativom kemijskim dodacima tlu.

Pospite malo Epsom magije u svoj vrt i gledajte kako vaše biljke napreduju! Za biljke u posudama, pomiješajte dvije žlice Epsom soli s 3,78 litre vode i koristite ovu otopinu umjesto uobičajenog zalijevanja jednom mjesečno. Kada sadite sjeme ili presađujete, dodajte jednu ili dvije žlice Epsom soli u tlo kako biste svojim biljkama dali zdrav početak. Epsom sol je poslastica za rajčice i paprike jer pomaže u sprječavanju nedostatka magnezija, što dovodi do živahnijih i većih proizvoda. Vaš će cvjetnjak također bujnije cvjetati uz upotrebu Epsom soli, što je čini idealnim rješenjem za mirno i lijepo okruženje kakvo ste oduvijek zamišljali. Cijena kilograma gorke soli je oko 13.26 eura, dok su manja pakiranja od oko 250 grama po cijeni od 2.65 do 4 eura.

image
/SHUTTERSTOCK

LJUSKE JAJA ZA KONTROLU ŠTETOČINA

Zdrobljene ljuske jaja postavljene oko biljaka odvraćaju štetočine poput puževa, a istovremeno osiguravaju dozu kalcija. Ova jednostavna, organska metoda vaše će biljke održati zdravima i bez nametnika. A što je najbolji dio? Prenamjenjujete nešto što biste inače bacili, pridonoseći održivijem vrtu. Dakle, sljedeći put kada budete pripremali omlet, nemojte baciti te ljuske od jaja. Umjesto toga, iskoristite njihove moći koje pospješuju vrt i gledajte kako vaše biljke cvjetaju dok ih istovremeno štitite od štetnika!

image
/SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 18:53