Učinkoviti pripravci

Zaboravite kemikalije, ovo su prirodni i jednostavni načini za uništavanje korova

 Jonathan Kemper/Unsplash
Ocat je jedno od najboljih domaćih sredstava za uništavanje korova. Jednostavno ga je pripremiti, a učinkovit je protiv raznih korova

Nehajan izgled okućnice i vrta nekome je možda privlačan, ali za sve one koji nisu ljubitelji toga korov je noćna mora. Zato postoje razni načini za uklanjanje tog dosadnjakovića. Jedan od načina rješavanja korova je ubijanje herbicidima kupljenim u trgovini. Ali ovaj pristup ne odgovara baš vrtlarima koji teže krajolicima koji su sigurni za ljude, kućne ljubimce i divlje životinje. Za njih puko suzbijanje korova nije toliko važno kao postizanje toga bez jakih kemikalija. Zapravo takvi vrtlari ponekad odluče tolerirati korov, umjesto da se bore protiv njega.

image
Sydney Rae/Unsplash

Međutim, ako ste tip vrtlara koji razumije prije navedeno, ali voli i dobro njegovane krajolike i savršene travnjake, potražite pametne načine za suzbijanje korova. Srećom, postoje neka domaća sredstva za uklanjanje korova koje možete koristiti. Sigurna su i doista djeluju. Štoviše, možete ih nadopuniti drugim strategijama koje su učinkovite protiv korova, ali neće štetiti okolišu.

Domaća sredstva za uklanjanje korova uglavnom su neselektivna rješenja - ubijaju sve biljke kojih se dotaknu. Iz tog razloga budite oprezni kako ih primjenjujete. Ova sredstva za uklanjanje korova lakše je koristiti na vrtnim površinama, gdje ih možete primijeniti selektivnije.

image
Carl Campbell/Unsplash

Ocat

Ocat je jedno od najboljih domaćih sredstava za uništavanje korova. Jednostavno ga je pripremiti, a učinkovit je protiv raznih korova. Sve što vam treba je:

Ocat s visokim udjelom octene kiseline i deterdžent za suđe

Sastojke ulijte u bočicu s raspršivačem i protresite da se izmiješaju. Pratite vremensku prognozu i čekajte trenutak kada najave nekoliko sunčanih dana za redom. Kiša će prerano oprati ocat, a ova smjesa najbolje djeluje kada sunce direktno obasja lišće korova. Prskajte izravno na korov, pazeći da ga otopinu držite podalje od ostalih biljaka.

image
Jonathan Kemper/Unsplash

Alkoholna otopina

Ova tvar djeluje uklanjanjem vlage iz lišća korova. Lišen svoje životne snage, korov umire. Pomiješajte otopinu u boci s raspršivačem radi lakše upotrebe.

Priprema je jednostavna: upotrijebite jednu litru vode za razrjeđivanje sa dvije žlice alkohola. Kao i kod octa, nanosite na sunčan dan i prskajte izravno na korov, pazeći da ga držite podalje od ostalih biljaka.

Vrela voda

Ovo domaće sredstvo za uklanjanje korova najlakše je pripremiti i koristiti. Uopće ne treba nikakvo miješanje proizvoda, a možete ga primijeniti u bilo kojem trenutku: danju ili noću, sa ili bez sunca, čak i po kiši.

Jednostavno zakuhajte malo vode i izlijte je na lišće korova. Ulijte toliko da procuri u korijenje. Korisno je imati kuhalo za vodu tako da, kad ulijete mlaz kipuće vode, možete pažljivo usmjeriti izljev. Oparivanje biljke kipućom vodom može je ubiti.

image
Jonathan Kemper/Unsplash

Propanska baklja

Slično načinu na koji kipuća voda ubija korov isti učinak može se postići ​​korištenjem propanske baklje za spaljivanje središta korova. Postoje razne baklje s dugim drškom napravljene posebno u tu svrhu. Alat se sastoji od duge cijevi s vrhom plamena i nastavka za pričvršćivanje na koji možete spojiti običnu bocu propanskog goriva. Dugačka drška znači da možete ubiti korov bez saginjanja. Naravno, trebali biste biti izuzetno oprezni kada koristite ovaj alat u suhim uvjetima.

Kukuruzni gluten

Kukuruzni gluten spada u drugu kategoriju. To je sredstvo za suzbijanje korova, a ne sredstvo za uništavanje korova, što onemogućava pojavu korova. Ali pravilna uporaba zahtijeva dvije stvari:

Primjena mora biti vremenski podudarna s klijanjem, što se događa otprilike u isto vrijeme kad jorgovan cvjeta u vašoj regiji. Također se mora odrediti vrijeme primjene tijekom sušnog razdoblja.

Kukuruzni gluten je organski: to je prah koji ostaje nakon mljevenja kukuruza. Nema miješanja: prah jednostavno rasporedite po tlu. Ako zalijevate kukuruzni gluten, vrijeme mora biti suho par dana. Inače, korijenje neće biti ubijeno.

Nedostatak upotrebe kukuruznog glutena je taj što je tu uključen element sreće. Ako kiša pada tijekom cijelog tjedna kada u vašem kraju klija korov, jednostavno nemate sreće.

Upozorenje

Kao i kod većine domaćih sredstava za uklanjanje korova, kukuruzni gluten je neselektivan: suzbija sve vrste klijavih biljaka, ne samo korov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 12:38