VODIČ ZA UZGOJ

Zaboravite na monsteru i svekrvin jezik, banana je nova hit biljka za vaše domove

 Unsplash
Najbolji način da uzgojite biljku banane u zatvorenom prostoru je kupiti je od renomiranog prodavača

Kada pomislite na velike, glamurozne sobne biljke, biljka banane vjerojatno nije prva stvar koja vam padne na pamet. Slonove uši, monstera ili svekrvin jezik možda već imaju mjesto u vašoj kući i srcu, ali uvijek ima mjesta za još biljaka. Biljka banane daje tropski ugođaj svakoj prostoriji svojim golemim, sjajnim listovima. Međutim, nemojte očekivati da će vam hrpa banana visjeti u dnevnoj sobi. Kad se uzgajaju unutra, biljke banane gotovo nikada ne daju plodove. Zato nabavite veliku žardinjeru i malo mjesta jer će banana biti vaš sljedeći dodatak kolekciji sobnih biljaka.

image
Unsplash

Najbolje sorte banana za uzgoj u zatvorenom prostoru

Vjerojatno vam je najpoznatija sorta Cavendish, vrsta banane koja se prodaje u supermarketima. Njezino klasično žuto voće ono je što koristimo kao glavni međuobrok ili u mješavini smoothieja. Međutim, nemaju sve banane žutu koru. Plave Java banane imaju tirkiznu koru dok crvene banane imaju koru duboke bordo boje. U divljini stablo banane može lako doseći visinu od 6 do 12 metara. Njihovi crveni ili ljubičasti cvjetovi na kraju daju grozdove banana kakve smo navikli vidjeti u trgovinama.

Kada uzgajate biljku banane u zatvorenom prostoru, vodite računa o prostoru koji imate. Budući da može narasti tako visoko, klasični Cavendish nije dobar izbor. Umjesto toga, potražite patuljaste sorte biljaka banana. To će biti najbolji izbor za uzgoj kao kućne biljke.

Patuljasti Cavendish (Tropicana) naraste 2 – 3 metra u visinu

Dwarf Red naraste 1,8 metara visoko.

Veranda naraste do 2 metra visine.

Ako razmišljate o tome da pokušate uzgojiti biljku banane iz voća kupljenog u trgovini, imajte na umu da su ove banane uzgojene da budu bez sjemenki. Inače bi banane bile praktički nejestive zbog velikih, tvrdih sjemenki koje rastu u plodu. Loša strana je što su sve Cavendish banane klonovi ili genetske kopije jedne druge. To ih sve čini ranjivima na bolesti koje bi se mogle brzo proširiti na sve njih. Najbolji način da uzgojite biljku banane u zatvorenom prostoru je kupiti je od renomiranog prodavača.

image
Unsplash

Kako uzgojiti biljku banane u zatvorenom prostoru

Odabir posude

Dajte svojoj banani posudu koja je otprilike dvostruko veća od korijenskog sustava biljke. Provjerite ima li posuda drenažne rupe. Napunite posudu svježom mješavinom za biljke. Ne prekrivajte lisnate slojeve stabljike zemljom.

Svjetlo

Biljke banane koje su autohtone u tropskim područjima blizu ekvatora, trebaju puno sunca. Stoga im u zatvorenom prostoru trebate dati što više svjetla, bilo da je to prirodno svjetlo, umjetno svjetlo ili mješavina oba. Kupnja lampe za uzgoj pomoći će vam da vaša biljka banana bude zdrava tijekom zime.

Biljke banane najbolje podnose najmanje 6 sati izravne sunčeve svjetlosti, što znači da ih je potrebno postaviti blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu.

image
Unsplash

Temperatura i vlažnost

Biljke banane vole toplo i mokro područje. U zatvorenom prostoru, biljku treba držati između 19 do 32. Prestat će rasti na nižim temperaturama. Biljke banane rastu najbrže na temperaturama između 26 – 35 stupnjeva. Uz više vode, biljke banane mogu podnijeti više temperature, ali bolje ne.

Porijeklom iz vlažnih okruženja, vaša biljka banane može pokazivati ​​znakove stresa ako je zrak u vašem domu previše suh. Zaštitite biljke od područja s propuhom i ventilacijskih otvora te dodajte vlažnost ladicom za kamenčiće ili ovlaživačem zraka postavljenim u blizini.

Voda

Zalijevajte biljku banane dovoljno često da tlo bude stalno vlažno, ali ne i mokro. Ako joj dopustimo da stoji u vodi, ova bi biljka mogla dobiti truljenje korijena.

image
Unsplash

Gnojivo

Nastojte jednom mjesečno davati svojoj banani gnojivo. Za najbolje rezultate rasporedite ravnomjernu količinu uravnoteženog topljivog gnojiva po posudi.

Presađivanje

Ovisno koliku biljku želite takvu joj posudu i priuštite. Biljke banane narastu do veličine svoje okoline. Najbolje vrijeme za presađivanje biljke banane je proljeće prije početka sezone aktivne vegetacije. Banane nisu zahtjevne biljke koje treba često presađivati. Ne smeta im da budu malo vezane za korijene. Kao pravilo, pokušajte presaditi biljku banane svake tri godine.

Štetočine i problemi

Najčešći problem sa sobnim biljkama banana je truljenje korijena zbog prekomjernog zalijevanja. Pobrinite se da nikada ne dopustite da vaša biljka stoji u vodi. U rijetkim prilikama vaša biljka banane može se susresti s nekoliko bolesti lišća poput pepelnice. Ona se može pojaviti kada je previše vlažno bez dovoljnog protoka zraka. Odrežite sve zahvaćene listove i pustite da ventilator nježno puše dok se problem ne riješi.

image
Unsplash

Pazite na paukove grinje. Ovi sićušni, gotovo prozirni štetnici obično se skrivaju na donjoj strani lišća. Znakovi su žućkaste izbočine i pamučna mreža s malim točkicama (grinje) na njima. Da biste se riješili grinja, upotrijebite mješavinu alkohola i vode (na primjer, 1/2 šalice alkohola na 2 šalice vode). Ovom mješavinom obrišite ili poprskajte lišće svojih biljaka.

Prašina i prljavština s vremenom će se taložiti na listovima vaše biljke banane. Brzo brisanje pomoći će da biljka ostane zdrava i izgleda najbolje. Prijeđite čistom, mekom krpom preko lišća vaše biljke otprilike jednom mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 21:52