Vole sunce

Začini su totalni ovisnici o svjetlu, ali ne vole svi južnu i jugozapadnu orijentaciju

 Curro Mali/Unsplash
U kuhinji možete zasaditi hrpu začina. Začini su totalni ovisnici o svjetlu i većina ih ne može rasti bez istog

Iako svjetlo nužno ne znači sunčevu svjetlost, mislim da se time ne treba zamarati; na balkonu, terasi ili prozoru svjetli jednako sunce. Začini ovisnici o suncu su bosiljak, peršin, ružmarin, mažuran, origano, korijandar, kadulja, kopar, estragon, koromač, timijan, majčina dušica... Orijentacija balkona, terase ili prozora trebala bi biti južna ili jugozapadna.

image
Markus Spiske/Unsplash

Jugoistočna orijentacija može proći ako je više južna nego istočna i ako začine smjestite na poziciju do koje sunce najduže dopire. Začini koje možete uzgojiti na balkonu/terasi/prozoru s istočnom, zapadnom ili sjeverozapadnom orijentacijom, s time da je potonja u biti zapadnosjeverna, su vlasac, matičnjak (melisa), metvica (menta, nana), ruta, angelika. Posljednja dva nećete koristiti za kuhanje, oni su za ljubitelje travarica.

Također je jako važno da zelene biljke za bolkon/terasu ne odaberete isključivo prema svojim željama, nego prema klimatskim uvjetima te položaju balkona/terase.

image
Francesco Gallarotti/Unsplash

Ukoliko je neka od strana vašeg balkona izložena vjetru, zaklonite je s nekoliko visokih i otpornih grmova. Npr. oblikovani grmovi šimšira su vrlo pogodni za uzgoj na terasama i balkonima, također, limun ili naranču uzgajajte u velikom loncu od terakote ili u drvenom sanduku. No, vodite računa i o tome da agrumi zahtijevaju puno sunca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 03:47