Mediteranska biljka

Začin, lijek i simbol ljubavi: Uzgojite ružmarin u tri jednostavna koraka ovog proljeća

 JURE MISKOVIC/CROPIX
Uz ove savjete za sadnju, uzgoj i žetvu, uskoro ćete imati beskrajne zalihe

Naziv ružmarin potječe od latinskih naziva ros i marinus, što znači ruža i more. Osim što je simbol ljubavi jer je posvećen božici Afroditi, ružmarin je i simbol mudrosti. Iako se povezuje s mediteranskim podnebljem, ružmarin je biljka koja će zbog svoje izdržljivosti gotovo jednako dobro uspjeti i na toplijoj i na hladnijoj klimi. Ružmarin se koristi kao dodatak jelima, pogotovo mesnim, kao biljka koja vašem prostoru daje divan miris, ali i kao lijek protiv glavobolje. Zbog svoje izdržljivosti može preživjeti neko vrijeme bez vode. Tijekom prve godine će vjerojatno rasti nešto sporije ali kada ga jednom posadite, cvjetat će narednih dvadeset godina.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Savjetujemo vam da prilikom sadnje ne započinjete sa sjemenom, nego uzmete sadnicu od susjeda ili prijatelja jer će tako brže izrasti.

U nastavku vam donosimo tri koraka za sadnju ružmarina.

image
WIKI HOW/

1. korak

Uzmite 15-ak centimetara ružmarina s neke od grana, a donji dio zatim očistite od iglica.

image
WIKI HOW/

2. korak

Nakon što ste skinuli lišće, stavite svaku reznicu u malu posudu zemlje napunjenu dvije trećine grubim pijeskom i jednom trećinom tresetne mahovine. Posudu postavite na sunčano mjesto, ali ne na direktnu sunčevu svjetlost. Redovito zalijevajte reznice i držite ih na toplom mjestu dok se ne formiraju korijeni, što bi trebalo trajati oko tri tjedna.

Kako biste pomogli reznicama da rastu, možete cijelu posudu staviti u plastičnu vrećicu s nekoliko rupa probušenih na vrhu. To će pomoći u regulaciji temperature i održavati stvari toplima i vlažnima.

Također možete umočiti vrhove reznica ružmarina u prah za ukorjenjivanje kako biste im dali prednost.

image
WIKI HOW/

3. korak

Nakon što se formira korijenje, ružmarin možete posaditi u lonce ili na otvorenom u svom vrtu. Ružmarin će se prilagoditi većini uvjeta uzgoja i prilično je otporan. Veseli ga snijeg, vapnenac, visoke temperature, uz more i svakakva tla. Međutim, najbolje će rasti u toploj do vrućoj, prilično suhoj klimi.

Odlučite želite li ga nastaviti uzgajati u posudama ili kao grm u vrtu. Također se može dresirati kao divna mirisna živica. Za hladnije klimatske uvjete, posude bi mogle biti najbolji izbor kako biste ih mogli premjestiti ako je potrebno.

image
WIKI HOW/

Ako sadite u vrtu, presadite reznicu u posudu kako bi mogla pustiti više korijena i ojačati prije nego što je posadite vani. Zatim odaberite tlo koje dobro drenira. Ružmarin može patiti od truljenja korijena u tlu natopljenom vodom. Što je tlo alkalnije, to će ružmarin biti mirisniji. Iskopajte malo vapna ako je tlo previše kiselo.

image
WIKI HOW/

Ova biljka može se uzgajati tijekom cijele godine, jako voli sunce, a preko zime se preporučuje držati je na toplom, pogotovo ako je mlada.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX/CROPIX

Kako uzgajati ružmarin na otvorenom

Ružmarin je mediteranska biljka koja uspijeva u toploj i suhoj klimi. Kako biste uzgojili najbolji ružmarin u vlastitom vrtu, oponašajte njegove prirodne uvjete rasta.

Evo nekoliko jednostavnih načina za stvaranje vlastite mediteranske mikroklime.

Najprije osigurajte sunčano mjesto. Ružmarin uspijeva na suncu.

Zatim postavite biljke u blizini stijena i kamenih stepenica. To su prirodni kolektori topline i zračit će toplinu. Ovo je posebno korisno tijekom hladnijih noći. Uzgoj ružmarina u blizini zida okrenutog prema jugoistoku još je jedan način da ružmarinu date dodatnu toplinu i zaštitu.

Provjerite imate li pravu vrstu tla. Dodavanje pijeska, vermikulita ili korištenje mješavine za kaktuse dat će vam lagano, dobro drenirajuće tlo.

Zalijevanje je uvijek ključni element za biljke. Ružmarin češće strada zbog pretjeranog zalijevanja nego premalog. Koristi se za suha ljeta i vlažne zime. Pustite tlo da se ocijedi i osuši između dva zalijevanja.

Korištenje malča nije potrebno jer ne želite stvoriti previše vlažno okruženje. Međutim, korištenje pijeska, školjki ili šljunka omogućit će da se tlo osuši dok skuplja i odaje toplinu.

Ružmarin prve godine sporo raste. Ali na kraju može biti visok i do 2 m ako se uzgaja u pravim uvjetima.

Glavni savjet za uspješan uzgoj ružmarina - nemojte pretjerano zalijevati!

Kako uzgajati ružmarin u posudi

Za uzgoj ružmarina u posudi odaberite posudu koja je dovoljno velika za veličinu biljke. Iako ružmarin može postati prilično velik, ne morate početi s najvećim mogućim loncem. Ružmarin se može presaditi u veće lonce dok biljka raste.

Odaberite posudu koja dobro drenira i upotrijebite pjeskovitu mješavinu zemlje za posude. Mješavine napravljene za kaktuse dobro djeluju.

Nemojte pretjerano zalijevati. Osigurajte da tlo dobro drenira i zalijevajte samo kada je tlo suho. Smeđi vrhovi na lišću znače da se previše zalijeva i da je moguće da ima truleži korijena.

Žuto donje lišće znači da je biljka vezana za korijen. Ako ne možete posaditi u veći lonac, morat ćete podrezati korijenje. Nježno izvadite biljku iz lonca i odrežite korijenje.

image

WIKI HOW

WIKI HOW/

Kako ubrati ružmarin

Nakon što se ružmarin uspostavi, možete ga brati bilo kada. Tajna berbe ružmarina najboljeg okusa je u rezanju svježih grančica prije nego što odrvene. Ti novi zeleni listovi dio su biljke s najboljim okusom.

Ružmarin je čvrsta biljka, stoga koristite oštre vrtne škare za čiste rezove bez oštećenja ostatka biljke. Također, nikada ne odrežite više od 1/3 biljke odjednom.

Biljke ružmarina mogu se orezivati dok rastu i trenirati u sve vrste oblika, od oblika božićnog drvca do kreativnih topiarija. Ako vam nisu potrebne velike grančice, samo uzmite male količine kako biste oblikovali biljku dok raste.

image
/SHUTTERSTOCK

Sušenje ružmarina

Dok je svježe začinsko bilje uvijek ukusnije od osušenog, ružmarin zadržava velik dio svog okusa i lako se suši.

Da biste osušili ružmarin, odrežite grane pune duljine i objesite ih na suho mjesto daleko od sunčeve svjetlosti. Kako biste zadržali puni okus, osušeni ružmarin izrežete ili zgnječite netom prije upotrijebe.

Kulinarske upotrebe ružmarina su beskrajne, od juha do pečenja povrća, roštiljanja s mesom, marinada, umaka i još mnogo toga. Nakon što imate zdravu biljku ružmarina u vlastitom biljnom vrtu, vidjet ćete da se pojavljuje u svim vrstama jela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:05