Danas ću van pokazati kako napravili mali začinski vrt u svojoj kuhinji kako biste cijele zime imali svoju oazu svježih vitamina i minerala za dodatke salatama, juhicama i ostaloj hrani.
POTREBNI MATERIJAL: keramički lončići, mali crepovi za drenažu, pijesak, supstrat (zemlja za cvijeće), škare, nožić, začinsko bilje
NAČIN IZRADE:
1. KORAK
Na dno keramičkog lončića stavimo male crepove ili kamenčiće za drenažu, a zatim sloj pijeska, otprilike 1-2 cm, kako bismo omogućili otjecanje suvišne vode.
2. KORAK
Na to stavimo supstrat i biljku oko koje dobro utisnemo zemlju i obilno zalijemo.
3. KORAK
Ako želite, možete lončić dodatno ukrasiti, primjerice komadićem jutene vreće.
4. KORAK
Možete i olakšati snalaženje svojim ukućanima ako na lončiću označite o kojoj se biljci radi.
5. KORAK
Da biste zaokružili priču sa začinima, nemojte zaboraviti na onaj fini zimski grah koji ne može proći bez listića lovora i ljute papričice koja će vas ugrijati u hladnim danima. Kao i cvjetove lavande, koje možete iskoristiti za čaj. Stoga savjetujem da uberete listiće lovora, cvjetove lavande i ljute papričice u svojim vrtovima, posebno mislim na naše sugrađane u primorskim dijelovima Lijepe naše, kojima je to dostupnije. Uzmite konac za šivanje ili najlonsku nit ("flaks"), koja se koristi za ribarenje, i napravite vjenčiće tako da navedete listiće lovora ili papričica na nit.
IDEJE ŠTO POSADITI:
- origano - Origanum vulgare
- ružmarin - Rosmarinus officinalis
- kadulja - Salvia officinalis
- majčina dušica - Thymus vulgaris
- bosiljak - Ocimum basilicum
- menta - Mentha piperita L
- peršin - Petroselinum crispum
- celer - Apium graveolens
- čili - Capsicum frutescens var
- vlasac - Allium schoenoprasum