VAŽNO UPOZORENJE

Zadnji je trenutak da posadite lukovice zumbula, ali pritom obavezno nosite rukavice. Evo zašto

 /SHUTTERSTOCK

Lukovice zumbula sade se u rujnu i listopadu pa je sada, ako već niste, idealan trenutak da to obavite. Najbolje je posaditi ih u dobro propusnu zemlju obogaćenu humusom.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako ih sadite u vrtu, neka je razmak između dvije lukovice 15-20 centimetara, a dubina sadnje 10 centimetara. Tijekom zime biljka će mirovati, a procvast će na proljeće. Ako ih sadite u teglu, važno je da je dovoljno velika kako se lukovice ne bi dodirivale.

image
/SHUTTERSTOCK

Stavljaju se u zemlju s izdankom okrenutim prema gore, a na dnu tegle mora biti drenažni sloj. Kad su lukovice posađene, teglu stavite na hladno (ispod 10 stupnjeva) i tamno mjesto. Na proljeće se postepeno premješta na svjetlije mjesto, a kada se pojave izdanci spremna je za sunce. Da bi lijepo cvjetao, zumbulu je potrebno barem šest sati sunca dnevno. Oprezno sa zalijevanjem, jer može doći do truljenja korijena.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad je zumbul u pitanju, iznimno je važna jedna stvar. Naime, njihove su lukovice otrovne pa za vrijeme sadnje obavezno navucite vrtlarske rukavice kako ne bi došlo do iritacije kože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:24