DUET ZA PET

Zagrebački tulipani s najljepšom pričom

Ovi filcani cvjetovi nastali su na profesionalnoj radionici inkluzivnog dizajna pod nazivom Extra Ordinary Design čiji je osnovni cilj uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u proces razvoja novih proizvoda, odnosno izradu vlastitih proizvoda konkurentnih na suvremenom tržištu. Upoznajte Ratka i Ivku.

Ako ste prilikom šetnje zagrebačkim centrom zavirili u trgovinu Take me Home smještenu u Tomićevoj ulici, među raznim dizajnerskim komadima niste mogli ne primijetiti raznobojne tulipane koji svojom ljupkošću jednostavno zovu da ih dodirnete. Izrađeni od mekog filca i visoki tridesetak centimetara, pojedinačni ili, pak, u buketu, ovi su nas proizvodi osvojili na prvu. Poželjeli smo doznati tko stoji iza njihove izrade, pretpostavljajući da je riječ, kako to obično biva, o mladim kreativcima. Međutim, odgovor koji smo primili bio je neočekivan i skrivao predivnu priču.

Ovi su tulipani, naime, jedan od proizvoda iz robne marke/ programa JUPI za UPI! i rezultat su kreativne i inovativne ideje razvijene u ožujku 2011. na profesionalnoj radionici inkluzivnog dizajna pod nazivom Extra Ordinary Design. Osnovni cilj radionice, govori nam Gordana Kovačević, predstavnica zagrebačke udruge Centar za inkluzivne radne aktivnosti (CIRAe), zasniva se na uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u proces razvoja novih proizvoda, odnosno izradu vlastitih proizvoda konkurentnih na suvremenom tržištu.

Dakle, zanimalo nas je prema čijim zamislima ovi ljupki cvjetovi nastaju i čije ih ruke šiju. Sve potrebno doznali smo na snimanju ove teme. Nasmiješeni, uređeni i ponosni, u naš su studio u pratnji svojih koordinatora stigli korisnici CIRA-e, Ivka i Ratko. Skroman i samozatajan 50-godišnji Ratko, unatoč autizmu, samostalno živi u sklopu programa organiziranog stanovanja još jedne zagrebačke udruge - Udruge za promicanje inkluzijete aktivno sudjeluje u programima CIRA-e.

Vodi, kako njegovi koordinatori kažu, vrlo samoodređen život u čijoj svakodnevici tulipani imaju važnu ulogu. A kako i ne bi, jer upravo on autor je ovog idejnog rješenja. Odrastajući na selu, okružen prirodom i životinjama koji su ga inspirirali na kreativno stvaralaštvo, Ratko je na spomenutoj radionici u ožujku 2011. stvorio kolekciju cvijeća u kojoj su osim tulipana i mačavice (maćuhice), žunboli (zumbuli), šahrani (šafrani), klinčeki, ljubičice, fijolice i jaglaci te je tako udahnuo život omiljenim biljkama i dodijelio im posebna imena.

Ratko nas vodi u otkrivanje sasvim drugačijih doživljaja biljaka, navodi nas na promišljanje kako naši vlastiti, inače obični i poznati pa čak i dosadni doživljaji ljudi, stvari i situacija mogu odjednom postati drugačiji - vedri, promjenjivi i značajnih vrsta.

Ratkovi crteži jasni su i precizni, a svojom jednostavnošću i živim bojama predstavljali su idealno rješenje koje bi moglo poprimiti više od dvije dimenzije.

- Njegov poseban i drugačiji doživljaj svijeta prepoznat je tek kroz njegove crteže i slike. Strpljenjem, trudom i iskrenošću svojih radova Ratko nas vodi u otkrivanje sasvim drugačijih doživljaja biljaka i životinja, no time čini i nešto mnogo više: navodi nas na promišljanje kako naši vlastiti, inače obični i poznati pa čak i dosadni doživljaji ljudi, stvari i situacija mogu odjednom postati drugačiji - vedri, promjenjivi i značajni - pojašnjava nam predstavnica CIRA-e značaj Ratkova djelovanja.

Autorovi crteži život poprimaju radom vrijednih i spretnih ruku korisnika centra. Dvadesetak osoba s intelektualnim teškoćama svakim radnim danom po četiri do šest sati rade na kreiranju i ručnom izrađivanju unikatnih i visokokvalitetnih uporabnih i ukrasnih tekstilnih predmeta, među kojima su i Ratkovi tulipani. Uz svakodnevnu stručnu podršku radnog asistenta i povremenu podršku vanjskih suradnika i volontera, ovo je njihovo mjesto rada i stvaranja. Koliko u tome uživaju, imali smo priliku vidjeti na primjeru gospođe Ivke, koja je s velikim ponosom i srećom za nas prezentirala kako nastaju ove nadasve simpatične rukotvorine. Većinski dio tulipana izrađuje se ručno, od iscrtavanja kroja na filcu, krojenja, rezanja škarama i spajanja latica ukrasnim bodom, kao i punjenja punilom kako bi tulipan dobio svoj karakteristični oblik i obujam. Manji dio se izrađuje šivaćom mašinom, i to spajanje stabljike i lista, cik-cak bodom.

Uz Take me home trgovinu, CIRA dugogodišnju suradnju ostvaruje i s Ježevom kućicom - suvenirnicom Zoološkog vrta, Aqua trgovinama u zemlji i inozemstvu, a redoviti su izlagači na ArtOmatu, Tjednu dizajna, Tjednu udruga i drugim važnim izložbenoprodajnim manifestacijama u gradu Zagrebu. Imajte na umu da se kupnjom njihovih proizvoda (35 kuna za pojedinačni tulipan i 150 kuna za buket od 9 tulipana) ne ostvaruje zarada, već se CIRA-i omogućuje da nastavi poboljšavati kvalitetu života i štititi osnovna ljudska prava osoba, a intelektualnim teškoćama - pravo na život u zajednici sa svim ostalim građanima te pravo na rad.

Foto: Neja Markičević / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:01