BILJKE PREKO LJETA

Zalijevanje biljaka ljeti može biti umjetnost: Bitno je u koje doba dana zalijevate

 Unsplash
Iskusni vrtlari slijede ovo osnovno pravilo: zalijevajte puno i rjeđe, umjesto da premalo zalijevate prečesto

Ako se provozate okolicom po vrućem ljetnom danu vidjet ćete brojne pristupe zalijevanju biljaka. Neki vlasnici kuća izvade crijevo na kraju radnog dana, dok drugi programiraju automatske prskalice da se uključuju u zoru 15; Ipak, drugi svoje zalijevaju kad god djeca odluče da je vrijeme za igru ​s prskalicama. Međutim, vrijeme navodnjavanja neće dovesti samo do zdravijeg bilja, već može uštedjeti i na računu za vodu.

image
Unsplash


Kako zalijevati biljke ljeti

Zalijevanje biljaka može biti umjetnost. Premalo ili previše vode nije dobro za vrtove. Iskusni vrtlari slijede ovo osnovno pravilo: zalijevajte puno i rjeđe, umjesto da premalo zalijevate prečesto.

Ravnomjerno zalijevajte biljke pomoću alata poput crijeva ili posude kako biste im osigurali dosljednu vlagu. Pustiti da se zemlja malo osuši prije zalijevanja može pospješiti rast. Ljeti također ne morate gnojiti biljke; već su pod stresom od ljetnih vrućina i trebaju upotrijebiti svoju energiju za upijanje vode, a ne dodatnih hranjivih sastojaka.

image
Unsplash


Kada zalijevati biljke tijekom dana

Dobro je rano ujutro zalijevati uz pomoć prskalice ili kišnice. To je zato što zalijevanje u ovo doba dana omogućuje da se lišće brzo osuši, što obeshrabruje spore gljivica. Ali ako ujutro nemate vremena, sasvim je prihvatljivo večernje zalijevanje. Navečer samo pripazite na zalijevanje izravnije u područje korijena, a ne lišća. Zalijevati hladnije večernje tlo može imati i svojih prednosti, jer vlaga neće tako brzo ispariti, što joj daje vrijeme da se upije.

Zalijevanje jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka

Bez obzira jesu li vaše biljke jednogodišnje ili višegodišnje, pokušajte ih zalijevati ujutro tijekom vrućine. Jutarnje zalijevanje daje korijenju dobro namakanje i nudi vašim biljkama dovoljno vlage da izdrže dan. No tijekom ljetnih vrućina možda ćete trebati češće zalijevati jednogodišnje i višegodišnje biljke. Jednogodišnje biljke zalijevajte svakodnevno, a višegodišnje jednom ili dva puta tjedno, polako i duboko.

image
Unsplash


Biljke u posudama

Zemlja u posudama se može sušiti brže od one u vrtovima pa je najbolje povećati zalijevanje ljeti. Za vrijeme vrućina zalijevajte biljke dva puta dnevno, jednom ujutro kako biste biljke potaknuli prije nego što sunce počne peći i jednom navečer kako biste nadoknadili ono što je dan oduzeo. Međutim, vrsta posude također može utjecati na učestalost zalijevanja. Na primjer, plastične posude i posude od stakloplastike su neporozne, što znači da će dobro zadržavati vlagu, pa morate biti svjesni prekomjernog zalijevanja. S druge strane, posude od terakote porozne su, prozračne i mogu izolirati korijenje od topline, ali tlo se može brzo isušiti što zahtijeva više zalijevanja.

Povrtnjaci

Suhi povrtnjaci mogu dovesti do opadanja cvjetova, zakržljalog povrća ili čak odumiranja biljaka. Povrtnjaci trebaju duboko zalijevanje najmanje dva do tri puta tjedno, a najbolje ujutro da tlo ostane vlažno. Povrće koje će trebati dodatnu vodu tijekom vrućina uključuje karfiol, celer, krastavce, papriku, rotkvicu i tikvicu. Ove biljke zahtijevaju stalno vlažno tlo kako bi proizvele najbolji urod. Koristite crijevo za natapanje u podnožju biljaka kako biste izbjegli vlaženje lišća. Ako se morate pouzdati u prskalice, zalijevajte rano ujutro kako bi sunce osušilo lišće.

image
Unsplash


Drveće i grmlje

Prolazni kišni pljuskovi ne mogu vašim drvećima i grmlju pružiti odgovarajuću količinu vode koja im je potrebna ljeti. Drveće i grmlje treba duboko zalijevati kako bi potaknulo zdrav korijenov sustav. Ponekad je najbolje da ih zalijete odmah nakon lagane kiše kako bi vlaga potonula u tlo. Vrijeme dana kada zalijevate zasade nije ni približno toliko važno koliko da se temeljito namače.

Kako pomoći uvelim biljkama

Kad biljke uvenu od nedostatka vode, zalijevanje bi ih trebalo brzo oživjeti. Međutim, druge stvari mogu uzrokovati uvenuće, uključujući probleme sa štetnicima i bolestima, pa čak i prekomjerno zalijevanje (ako je tlo vlažno, a biljka propada, to bi mogao biti slučaj). Nadalje, biljke mogu uvenuti po vrućem danu kao način da sačuvaju svoju energiju za suočavanje s visokom temperaturom, ali onda se vrate kad se večer ohladi. S vremenom ćete upoznati svoje biljke i prepoznat ćete one koji na ovaj način reagiraju na toplinske valove.

image
Unsplash


Savjeti za ljetno zalijevanje

Biljke upijaju vodu kroz korijenje, a ne lišće, tako da ne morate trošiti vodu na lišće koje se čini suhim. Koristite tvrdu metalnu šipku da biste vidjeli koliko duboko voda prodire u tlo. Gurnite ju u zemlju nakon što zalijete i zaustavit će se kad udari u suhi dio.

Upotrijebite tanki sloj malča kako biste biljkama sačuvali vodu tijekom vrućih ljeta. Navodinite svoj vrt čistom kišnicom postavljanjem bačvi ili posuda u blizini oluka i slivnika. Biljke će napredovati i to vam može smanjiti račun za vodu.

Drugi način štednje vode je zakopati neglazirane glinene posude u zemlju i napuniti ih vodom. Ovaj drevni način navodnjavanja koristi posude nazvane ollas, kako bi voda neprestano curila kroz njihove zidove do obližnjih biljaka i drveća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2024 11:23