KUĆICA U CVIJEĆU

Zasadite biljke penjačice oko svoje kuće

 

Biljke penjačice savršene su za dekoriranje svoje zelene oaze, posebno kada trebate malo privatnosti, a imate rešetkaste ograde. Osim toga, odlične su za prekrivanje oštečenja na fasadama i zidovima. Ali i bez navedenih funkcija "sakrivanja" penjačice su savršen dekorativni element koji će oživjeti svaki vaš vanjski prostor, a od vaše kuće napraviti pravu kućicu u cvijeću.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koje trebate znati prilikom sadnje biljaka penjačica oko svoje kuće.

Za sadnju biljki penjačica potrebno vam je sljedeće:

  • Kompost
  • Biljke penjačice u teglama
  • Debele drvene letvice
  • Drvena ograda
  • Vrtna žica ili tanka špaga
  • Trska ili štap

1. Proučite biljke

Nisu sve biljke primjerene za penjanje, a od ovih koje jesu, neke će rasti bolje od drugih. Međutim, bilo da se radi o ružama penjačicama, jasminu ili nekoj trećoj penjačici, sve moraju imati dobar potporanj za rast.

2. Sagradite potporu

Većina penjačica treba potporu po kojoj će rasti i penjati se. Jedna od opcija su drvene ograde. Postavite debele drvene letvice na zid, i to tako da su 30 cm udaljene od tla kako bi kišnica mogla nesmetano doći do vaših penjačica.

3. Pripremite biljke

Dobro zalijte svoje biljke, a zatim ih izvadite iz tegli. Pažljivo izvadite korijen, istresite zemlju s njega kako bi postao što slobodniji.

4. Rasporedite biljke

Iskopajte rupu u zemlji koja je dvostruko veća od tegle iz koje ste izvadili cvijet. Rupa u koju ćete posaditi svoju penjačicu treba biti barem 15 cm udaljena od zida ili ograde jer zemlja koja je bliže od toga ne dobiva mnogo vode od kišnice. Na dno rupe postavite gnojivo i postavite biljku zajedno s trskom (ili nekom drugom potporom). Za mnoge penjačice korijen treba biti što bliže površini zemlje.

5. Pričvrstite penjačice za njihove potpore

Rasporedite stabljike po ogradi i pričvrstite ih sa vrtnom žicom ili špagom.

6. Redovito orezujte penjačice

Kod orezivanja pripazite da redovito orezujete ocvale cvjetove sa stabliljke te stabljike koje su se sasušile ili razbolile.

Kako biste jednostavnije donijeli odluku o tome koju vrstu biljke penjačice posaditi provjerite i naš popis 6 vrsta biljki penjačica savršenih za vašu zelenu oazu.

Izvor: idealhome.co.uk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 19:45