Krajnje je vrijeme

Zaštite smokvu i sve mediteranske biljke od zime na kontinentu na ovaj način

 Berislava Picek/ CROPIX
Hrvoje Kovač iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu pokazuje kako zaštiti smokvu kad je temperatura niža od -3 °C

S obzirom na to da sam primijetio dosta mediteranskog bilja u kontinentalnom djelu Lijepe naše, odlučio sam vam u ovom broju napisati način kako možete zaštititi svoje bilje kad temperature padnu ispod - 3 °C.

Važno je da tu zaštitu ne radite pri višim temperaturama, kako se vaše bilje, zbog previsoke temperature ispod zaštite, ne bi “probudilo” u ovom razdoblju godine.

image

Unsplash

Michal Hlavac

Naime, zimski period je vrijeme mirovanja, odnosno period kada se bilje treba odmoriti, kako bi u proljeće intenzivno krenulo u fazu rasta i razvoja. Ako se biljka dobro “odmori” u zimskom periodu, imat će bolju cvatnju i veći prinos plodova. Međutim, ako je ne zaštitite na vrijeme, niske temperature mogu oštetiti biljku pa će u proljeće umjesto na intenziviranje rasta i razvoja dio sokova biljka utrošiti na regeneraciju oštećenog dijela. Način na koji jednostavno možete zaštititi biljku prikazat ću vam na primjeru smokve.

image
Berislava Picek/ CROPIX

POTREBNI MATERIJAL:

Škare, nožić, zaštitne rukavice, štapovi, špaga i lutrasil folija

NAČIN ZAŠTITE:

Konstrukcija se može napraviti od štapova i lutrasil folije. Vrhove štapova zavežite u obliku stošca te prvo prekrijte zaštitnim materijalom, a zatim folijom. Na taj način neće doći do oštećenja od težine snježnog pokrivača​

image
Berislava Picek/ CROPIX

Na pravilnoj udaljenosti utisnite štapove u zemlju oko biljke koju zaštićujete. Ako su štapovi koje imate prekratki, produžite ih na način da spajate po dva štapa zajedno, tako da krajeve povežete špagom.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Na taj način možete dobiti potrebnu dužinu. Sve vrhove utisnutih štapova spojite zajedno i povežite špagom. Tako dobivate konstrukciju kojom ćete zaštititi biljku od izravnog dodira sa zaštitnim materijalom (folijom), odnosno od težine snježnog pokrivača koji bi pritiskom na foliju mogao izazvati oštećivanje biljke.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Nakon toga omotajte biljku i konstrukciju lutrasil folijom (možete je nabaviti u gotovo svakoj trgovini vrtnom opremom) i učvrstite za konstrukciju špagom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:08