ČUDO PRIRODE

Zaštitnik od buba: Ovo ulje je nešto najbolje što možete pokloniti sebi i svojim biljkama

 Unsplash
Neemovo ulje zapravo ne ubija bube trovanjem. Umjesto toga nekoliko aktivnih sastojaka nazvanih limonoidi odbijaju insekte

Žvaču li maleni insekti vaš vrt ili sobne biljke? Tražite li način da ih uništite bez otrovnih pesticida? Vrijeme je da si nabavite malo neem odnosno nim ulja, odmah.

image
Unsplash

Što je ulje Neem?

Ulje neema ekstrahira se iz sjemenki stabla neema (Azadirachta indica), porijeklom iz Indije i Južne Azije. Biljka se stoljećima koristi u ayurvedskoj medicini, posebno kao antiseptik, ali znanstvenici proučavaju njezin potencijal pesticida tek od 1960-ih.

Kako ulje Neem ubija insekte?

Neemovo ulje zapravo ne ubija bube trovanjem. Umjesto toga nekoliko aktivnih sastojaka nazvanih limonoidi odbijaju insekte, a istovremeno remete njihov rast i reprodukciju. Azadirachtin je najmoćniji od ovih limonoida, stoga ga potražite na popisu sastojaka prilikom kupnje pesticida na bazi neema.

Kako djeluje: Azadirachtin je kemijski sličan hormonima insekata i unosom u organizam može se uplitati u metamorfozu sprječavajući sazrijevanje ličinki i kukuljica ili sprečavanjem razmnožavanja odraslih.

Neem dobro djeluje na lisne uši, grinje, brašnaste bube, bijele mušice, vagu, liske, lišćare, čipke, gusjenice i druge insekte. Također je učinkovit u rješavanju gljivica i plijesni poput truljenja korijena, čađave plijesni i pepelnice, vjerojatno zbog svojih antibakterijskih svojstava.

image
bio&bio

Zanimljiva činjenica: Najbolja stvar kod ulja neema je da ga mnoge biljke apsorbiraju kroz svoje korijenje kad se nanese na tlo. Korijeni dostavljaju neem na stabljike i lišće, pa kad gladni kukac zagrize list, dobije zalogaj smrtonosnog neema. Ovaj sistemski učinak varira od biljke do biljke i nije nužno učinkovit na sve insekte, ali to je jedan od razloga što je neem toliko moćan alat za borbu protiv vrtnih štetnika.

Sigurnost

Neem nije toksičan za ljude i divlje životinje, uključujući najkorisnije insekte poput pčela i bubamara. Budite oprezni s korisnim gusjenicama. Sigurno je koristiti ga u zatvorenom, na otvorenom i na voću i povrću (samo pazite da sve dobro operete). Možete ga sigurno koristiti oko kućnih ljubimaca pod uvjetom da ulje ne unose izravno.

image
Unsplash

Kako koristiti ulje Neem kod kuće

Neemovo ulje najčešće se primjenjuje kao sprej. Uobičajeno je da ćete trebati pomiješati dvije do četiri žlice koncentrata neemovog ulja s 4 litre, ali provjerite upute na boci.

Neem ulje može ubiti neke biljke, posebno ako su mlade i ako se ulje nanosi prekomjerno. Testirajte malo područje biljke i pričekajte 24 sata prije nego što sve nanesete. Nanesite neem navečer za biljke na otvorenom i izvan izravnog sunčevog svjetla za sobne biljke kako biste spriječili izgaranje lišća. Pošpricajte sve površine lišća, uključujući donju stranu. Prema potrebi primijenite svakih sedam do 14 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 19:57