IZVOR ZDRAVLJA

Zašto pucaju plodovi šipka i kako to spriječiti

 /SHUTTERSTOCK

Mnoga istraživanja potvrdila su da je šipak, odnosno nar jedno od najljekovitijih voća na svijetu. Ako ga konzumirate svakodnevno može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola, usporiti gubitak hrskavice i napredovanje artritisa te blagotvorno utjecati na kardiovaskularni, koštani i živčani sustav. Bogat je antioksidansima i iznimno zdrav, bilo da se konzumira svjež ili u obliku soka, koji je odličan za sprečavanju bolesti usne šupljine i zuba, poput gingivitisa i parodontoze.

image
/SHUTTERSTOCK

Uz sve to je iznimno ukusan pa ga mnogi vole zasaditi u vrtu. Na žalost, često se dogodi da plodovi iznenada puknu. Šipak je poput rajčice, jako mu je važan ravnomjeran raspored navodnjavanja. Plodovi popucaju zbog neujednačenog snabdijevanja vodom. Dobro podnosi sušu, a ne voli puno vlage, pogotovo odjednom. U vrijeme vegetacije, nar treba zaliti svakih četiri do pet dana, ali ne preobilno.

image
/SHUTTERSTOCK

Još jedan razlog zašto plodovi mogu puknuti je prihrana dušikom. S njom treba biti vrlo pažljiv jer ako pretjerate, može doći do pucanja potpuno zrelih plodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 05:16