Itekako ima smisla

Zaustavite mačke da kake po vašem vrtu i gredicama s ovim neobičnim mirisom koji mrze! Nije od citrusa, kave ili čilija

 THINNAPOB/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO/
Kora citrusa, kava i čili rasuti po vrtu blago su učinkovita sredstva za odvraćanje mačaka

Nemaju svi pozitivan odnos s mačkama u vrtu, a mnogi koji žive u urbanim ili prigradskim područjima, a koji nisu vlasnici mačaka, smatraju da im dlakavi prijatelji predstavljaju ozbiljan problem dok obavljaju nuždu u vrtu i po gredicama. Iako su dostupni mnogi komercijalni proizvodi za odvraćanje mačaka, oni nisu toliko učinkoviti kao što proizvođači žele da vjerujete. Neki su također vrlo otrovni za djecu i životinje i sadrže pesticide koji mogu utjecati na kvalitetu tla i biljaka.

Ali vrtlari predlažu da razmislite o ljudskom urinu i promijenite materijal u svojim cvjetnim gredicama kako biste riješili problem.

image
JONAS RöNNBRO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO/

Barijere

Mačke imaju osjetljive šape, pa ih šiljati i bodljikavi predmeti odvraćaju od neugodnog tla.

Najučinkovitiji način da spriječite mačke da kake po gredicama je da svaku gredicu pokrijete mrežom, ali to zahtijeva vrijeme i novac.

Drugi pristup je postavljanje predmeta sa šiljcima - poput malih štapića u gredicu s cvijećem, ali znajte da su mačke izuzetno dobre u prevladavanju prepreka. Komadi šiljastih biljaka također dobro funkcioniraju, poput ruža ili gloga, jer mačkama nije ugodno kopati.

Kada je riječ o malčiranju cvjetnih gredica, nemojte koristiti komadiće kore, mačkama je prilično lako kakiti po kori. Umjesto toga, koristite oštri škriljevac. Stajanje na komadićima škriljevca i kakanje prilično je neugodno iskustvo, pa mačke to izbjegavaju.

Mirisi

Često se preporučuju tvari jakog mirisa koje mačke ne vole, kao što su kore citrusa, mljevena kava, čili u prahu i papar, ali njih potrebno nadopuniti svakih nekoliko dana, osobito nakon kiše.

Neobičniji prijedlog je urin, kako su mnogi objasnili na Facebook grupi Mrs Hinch’s Cleaning.

"Čovjekov malo razrijeđen urin (da, zvuči grozno), ali djeluje i na [odvraćanje] jazavaca i lisica...", napisala je Jayne Blackley.

"Natjerajte dječaka bilo koje dobi da piški po vrtu, oni to mrze", rekla je Sammy Searle.

Paul je dodao: “Čuo sam lijepu priču o nekome tko je imao sličan problem. Imao je prijatelja koji je radio u lokalnom zoološkom vrtu i uspio je skupiti dio otpadnih tekućina iz kaveza Velike mačke. Poškropio ga uokolo i nikad više nije imao problema! Ne znam da li je istina, ali nikad se ne zna!!!”

“Odvratno, ali djeluje. Od kada imam sina tinejdžera u vrtu jednom tjedno, nema mačaka i lisica. Ne sviđa im se miris”, rekla je Barbara Single Elliot.

"Ako imate muškarca u kući, natjerajte ga da piški u bočicu odmah ujutro i upotrijebite tekućinu u svom vrtu kao sredstvo odvraćanja - tip za kontrolu štetočina mi je to rekao i mogu potvrditi da je učinkovito”, komentirala je Grace Shaw.

Miris pseće mokraće također se smatra učinkovitim za odvraćanje mačaka od vrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:25