Vrijeme vrtlarenja

Zazimilo je... napravite mini zimski vrt u devet lakih koraka. Gdje? Pa u dnevnom boravku!

 Biljana Blivajs/CROPIX
Izbor biljaka je velik: od onih zanimljivih zbog bobica i plodova, preko šarenih cvjetnica do puzavaca s ukrasnim lišćem

Početak jeseni i zima tjeraju nas u grijane zatvorene prostorije, a kako biste u sljedećim, hladnim i sivim mjesecima oživjeli svoj dnevni boravak i zadržali dašak toplog i šarenog godišnjeg doba, posadite vrt u njemu. Vrtni centar Kalia savjetuje vam kako posaditi tzv. vrtiće.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

1. Za aranžiranje malog vrta potrebno vam je: keramička ili kamena posuda, granule (14 kn), univerzalna zemlja (22 kn), tekuće gnojivo (19 kn), ukrasno kamenje i biljke po izboru. Mi smo za vas odabrali: chameciparis (32 kn), pernettyju (45 kn) i hederu (30 kn).

image
Biljana Blivajs/CROPIX

2. Dno posude prekrijte granulama, krhotinama glinenog lonca ili kamen- jem kako biste osigurali drenažu, odnosno da višak vode može oteći kako se korijenje ne bi natapalo. Za posudu duboku 30 centimetara i široku 28 centimetara, koju koristimo kao primjer aranžiranja malog vrta, bit će dovoljno 3 litre granula. Ako imate manju teglu, koristite manje granula.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

3. Na granule stavite deblji sloj zemlje za lončnice (univerzalne zemlje). Količina zemlje također ovisi o veličini posude, ali i biljke. Stoga, prije nego što presadite biljke (4. korak), izmjerite jeste li stavili dovoljno zemlje, ravnajući se njihovim korijenjem u postojećim teglicama, i ostavite taman toliko mjesta.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

4. Ako ste odabrali iste biljke kao i mi, prvo u posudu na zemlju stavite cha- meciparis, i to uz rub posude. Kad aranžirate sobne vrtiće, idealna visina biljke je otprilike jednaka visini tegle. Chameciparis je viša biljka koju, dakle, stavite uz rub vaze kako biste aranžmanu dali pozadinu.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

5. Zatim u posudu stavite pernettyju. Budući da je, za razliku od chameciparisa, riječ o nižoj biljci s kraćim korijenjem, prije presađivanja dodajte zemlje.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

6. Puzavicu hederu stavite zadnju u preostali dio vaze. Kada ste umetnuli sve biljke, praznine u posudi zapunite zemljom. Jače pritisnite kako bi se korijenje povezalo sa zemljom. Ponavljajte postupak dok ne popunite vazu.

7. Osim vode, biljkama treba osigurati i zamjensku hranu, koju tijekom rasta crpe iz zemlje. Izlijte tekuće gnojivo u čep njegove bočice i ulijte u pola litre vode. Napominjemo da je za manju vazu potrebno nešto manje vode. Biljku je dovoljno jednom mjesečno zaliti vodom pomiješanom s tekućim gnojivom.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

8. Tijekom jeseni i nadolazeće zime, biljke je dovoljno zalijevati odstajalom vodom jednom tjedno. Pojedine biljke mogu i dulje izdržati bez vode pa preporučamo da prije zalijevanja prstom provjerite vlažnost zem- lje. Ako je dovoljno vlažna, nema potrebe za zalijevanjem.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

9. Nakon što ste presadili i zalili vrtić, vrijeme je za ukrašavanje, koje ovisi o vašem ukusu. Ponuda trgovačkog centar Kalia je raznovrsna: od pijeska i granula do kristalnih te krupnijih kamenčića u desetak boja, i možete odabrati ono koje najbolje odgovara vašem prostoru.

image
Biljana Blivajs/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 09:02