U POSJETU

Zelena pregrada zagrebačke obitelji: Zaštitita balkona od pogleda iz susjednih zgrada na drugom katu zgrade u naselju na Trešnjevci

 Berislava Picek/Cropix

Jedna zagrebačka obitelj koja živi u naselju Trešnjevka, na drugom katu zgrade, pozvali su vrtlara Hrvoja Kovača u svoj dom kako bi im ponudio rješenje kako “zaštititi” balkon od pogleda iz susjednih zgrada, da bi imali privatnost, a ujedno i vlastiti kutak za opuštanje. Hrvoje im je pomogao u odabiru i sadnji pravih biljaka. Što se radilo?

image
Berislava Picek/Cropix

Prije svega, obitelj je nabavila velike kvadratne tegle, koje su smjestili uz ogradu na njihovom balkonu, univerzalni supstrat i bilje.

image
Berislava Picek/Cropix

Hrvoje je odlučio u tegle posaditi bambuse. Odlučio se za vrstu Phyllostachys Bissetii. Radi se o vrsti zlatnog bambusa, koja je izuzetno izdržljiva i otporna. Nije pogodan za mediteransku klimu, jer je osjetljiv na posolicu, međutim dobro prezimljava u kontinentalnoj klimi, u kojoj ova obitelj živi. Može narasti do 5 metara u visinu, što je dovoljno da dosegne visinu balkona. Njegovo gusto lišće i gusto skupljeni štapovi otporni su na vjetar, zbog čega je idealan za zaštitu. Uz bambuse, Hrvoje je odlučio posaditi još i brzorastuće penjačice: bijeli ukrasni slak (Ipomea alba), ljubičasti ukrasni slak (Ipomea purpurea)meksički krastavac (longbean purple yard) i grimiznu tikvu (Coccinia grandis).

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Cilj je bio da obitelj u što kraćem razdoblju dobije svoju oazu mira u užurbanom gradu. Slakovi će svojim cvjetovima dodati dašak romantike, a krastavac i tikvu obitelj će zasigurno iskoristiti u nekim svojim delicijama. Sve u svemu, sjajno obavljen posao, zar ne?

image
Berislava Picek/Cropix

Posađen je bambus vrste Phyllostachys Bissetii koji je vrlo otporan i može narasti do pet metara visine te tako doseći visinu ovog balkona i genijalno poslužiti inicijalnoj svrsi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:03