PRIRODA NA KROVU

Zeleni krovni sustavi: Vodič za stil i dekor za stvaranje savršenog sedum krova

 The Green Roof Company
Poznat i kao sedum krov, ovi su sustavi relativno jeftini za instalaciju i održavanje, a mogu napraviti veliku razliku

Sustavi zelenih krovova postaju sve popularniji. Izgledaju lijepo i daju mekoću i smirenost livade eksterijeru urbanog doma, a također pomažu u rješavanju problema klimatskih promjena. Stvaranjem staništa prikladnih za divlje životinje koje bi se inače morale boriti u gradovima, pomažu u održavanju prirodnih ciklusa. A prednosti tu ne prestaju - akustika i izolacija kuće također se mogu uvelike poboljšati.

image
Unsplash

„Zeleni krovovi zadržavaju kišnicu u podlozi i svojim biljkama”, kaže Mark Noden, osnivač Green Roof Company za Livingetc, pokazujući zašto ih sve više vole svi koji su zainteresirani za održivi život. „Ovu vodu zatim koristi vegetacija ili isparava natrag u atmosferu, što znači da je lokalizirana kvaliteta zraka poboljšana jer vegetacija pomaže u filtriranju i plinovitih zagađivača i čestica prašine, učinkovito pročišćavajući zrak.”

image
Unsplash

Poznat i kao sedum krov, ovi su sustavi relativno jeftini za instalaciju i održavanje, a mogu napraviti veliku razliku u vašem okruženju.

ŠTO JE ZELENI KROV?

Zeleni krovovi stvaraju prirodan izgled i pomažu zgradama da se uklope u okolni prostor. Mogu povećati vrijednost imovine prekrivajući ružne ravne krovove i dobro funkcioniraju na gospodarskim zgradama poput vrtnih ureda. Pružaju miran, zeleni prostor i ulijevaju osjećaj dobrobiti.

image
Unsplash

Važno je da zeleni krovovi pružaju prirodno stanište flori i fauni i pomažu biološku raznolikost potičući šire širenje vrsta na tom području. Oni također zadržavaju divlje životinje osiguravajući koridore za potporu prirodnoj kolonizaciji biljaka, ptica i insekata lokalnog porijekla, povećavajući otpornost vrsta u tom području.

Zeleni krovovi imaju izvrsne akustične kvalitete i pomažu u smanjenju buke, a mogu biti jedan od načina za uštedu energije jer imaju izolacijska svojstva.

image
The Green Roof Company

KOJE SU EKOLOŠKE PREDNOSTI ZELENOG KROVA?

Poboljšane toplinske performanse koje pruža zeleni krov daje uravnoteženiju temperaturu unutar zgrade. To smanjuje troškove grijanja zimi i troškove klimatizacije ljeti, što može smanjiti vaše račune za energiju i također smanjuje ugljični otisak kroz snižavanje troškova rada zgrade.

Na novogradnji, ili na poslovnim zgradama, može doći do smanjenja troškova izgradnje jer ne postoji zahtjev za standardnim krovom. Zeleni krovovi također vrlo uspješno funkcioniraju sa solarnim panelima jer vegetacija osigurava balast za montažu solarnih panela i omogućuje biljkama da rastu ispod. Kažu da su fotonaponske jedinice i do 5% učinkovitije kada se koriste na zelenom krovu.

Postoji smanjenje troškova životnog ciklusa jer zeleni krov pruža zaštitu od štetnih utjecaja vremenskih prilika smanjujući otjecanje oborinskih voda. Osim toga, prirodno isparavanje vode iz biljaka i tla pomaže u hlađenju i vlaženju zraka, snižavajući temperaturu okoline i smanjujući "efekt toplinskog otoka".

image
The Green Roof Company

ŠTO JE UČINAK TOPLINSKOG OTOKA?

Učinak urbanog toplinskog otoka je razlika u temperaturi između urbanih područja - gradova - i okolnog sela, a rezultat je velikih građevinskih površina koje reflektiraju i zrače sunčeve zrake, koje se neće u potpunosti raspršiti preko noći. Podloga zelenog krova će apsorbirati dio ove topline i sniziti temperaturu.

Same zelene krovne konstrukcije uglavnom se sastoje od recikliranih ili otpadnih materijala. Poput eko podova, nastanak sedum krovova ponekad može biti iznenađujući. Neke su izrađene od recikliranih usitnjenih guma i vezane poliuretanom ili mogu biti izrađene od spojenog materijala napravljenog od reciklirane poliesterske odjeće i tkanine. Podloge mogu biti izrađene od reciklirane drobljene opeke i kompostiranog recikliranog organskog materijala. Sloj folije izrađen je od recikliranog polietilenskog granulata.

image
The Green Roof Company

KOJE SU RAZLIČITI VRSTE ZELENOG KROVA?

1. PRETHODNO UZGOJENE VEGETACIJSKE PROSTIRKE

Prethodno uzgojene vegetacijske prostirke ili deke daju trenutnu pokrivenost krova. Pokrivač s širokom mješavinom između 12-14 zrelih vrsta uzgaja se na integriranom 100% prirodnom biorazgradivom kokosovom pokrivaču sve u jednom sa 20 mm slojem opsežnog supstrata na vrhu. Uzgaja se godinu dana prije ugradnje i dizajniran je za korištenje izravno preko hidroizolacijskog medija. Sedum deke su prikladne za nove zgrade ili projekte preuređenja, a mogu se naknadno ugraditi i na kosim i na ravnim krovovima. Biljke su odabrane tako da odgovaraju vašoj klimi.

image
The Green Roof Company

2. POKRIVAČ OD DIVLJEG CVIJEĆA

Umjesto seduma, pokrivači od divljg cvijeća sastoje se od mješavine poljskog cvijeća, bilja i trava koje su uključene na popis lokalnog akcijskog plana bioraznolikosti (BAP).

3. SUSTAVI S ČEPNIM SADNICAMA

Sustav s čepnim sadnicama koristi veći izbor biljnih vrsta za zelene krovove i daje vam mogućnost planiranja rasporeda. Pojedinačne nezrele biljke, ili čepovi, sade se u supstrat koji potom može rasti kako bi dao dobru pokrivenost.

image
Unsplash

4. KROVOVI OD SADNICA

Ekonomična i praktična metoda za veće krovove, zeleni krovovi od sadnica dizajnirani su za teške uvjete. Uspostavljanje biljke može trajati 18 - 24 mjeseca ovisno o godišnjem dobu sjetve i vremenskim prilikama u razdoblju uzgoja.

JESU LI ZELENI KROVOVI TEŠKI?

Većina tvrtki koristi lagane podloge u kombinaciji sa posebno razvijenim komponentama za pohranu vode i odvodnju što znači da moderni zeleni krov nije težak, a zapravo je samo djelić težine standardnog krova. Međutim, zasićenu težinu sustava treba odrediti u ranoj fazi prije instalacije.

image
Unsplash

ŠTO JE LOŠE U ZELENIM KROVOVIMA?

Jedna od mana zelenih krovova je njegovanje - zahtijeva redovitiju njegu nego običan krov. „Održavanje zelenog krova može biti teško jer je za siguran rad na visini potrebno pažljivo planiranje”, kaže Paul Cook, kustos RHS Garden Harlow Carr.

KOLIKO SU SKUPI ZELENI KROVOVI?

Glavni trošak kada su zeleni krovovi u pitanju je izgradnja krova i osiguranje da krov može podnijeti težinu biljaka i supstrata te da je vodonepropusan. U prosjeku, za zeleni krov možete očekivati ​​da ćete platiti oko 150 kuna po kvadratnom metru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 08:26