KAO U RAJU

Želite da se svi dive uređenju vašeg vrta sljedeće godine? Ovo su trendovi koji nas očekuju

 @clivenichols/@thedistinctivegardener
Personalizacija vašeg vanjskog prostora može poprimiti specifične atribute dizajna, ali u mnogim slučajevima to je više od toga
Neki vrtni trendovi - poput njegovanih travnjaka, nizova zimzelenih biljaka i očaravajućih vrtova - nikada neće izaći iz mode. Ali ponekad se želimo odvojiti od tradicionalnih ideja uređenja krajolika, pokušati nešto drugačije i stvoriti prekrasan prostor u našem dvorištu koji će bolje odgovarati našem životnom stilu.

Personalizacija vašeg vanjskog prostora može poprimiti specifične atribute dizajna, ali u mnogim slučajevima to je više od toga. Istraživanja govore da vrtlarstvo nudi jedinstvenu vezu. To bi mogla biti veza s okolišem – interes za oprašivače poput pčela i ptica. Za neke je to stvaranje funkcionalnog i lijepog prostora koji im omogućuje povezivanje s obitelji i prijateljima. Za druge, to je razvijanje umirujućeg utočišta za opuštanje i opuštanje – prenosi Veranda.

Tijekom pandemije većina nas je provodila više vremena kod kuće, što je stvorilo obnovljeni interes za vrtlarstvo i život na otvorenom. Stoga nas je zanimalo koji se vrtlarski trendovi pojavljuju za sljedeću godinu.

Rajski vrt

Divlji, zemaljski ugođaj rajskog vrta bit će veliki hit za vrtove sljedeće godine. Dakle, kako tu estetiku prenijeti na vlastito dvorište? Za početak, pokušajte pomiješati jestive biljke s ostatkom svog krajolika—nemojte ih držati samo na povišenim gredicama. Ovaj se trend također odnosi na njegovanje prirode uključivanjem biljaka pogodnih za oprašivače i ptice, korištenjem organskih proizvoda i vođenjem računa o zdravlju tla.

Arhitektonska jednostavnost

Ovaj elegantni trend inspiriran je putovanjima (mislimo na europska imanja, vinarije ili luksuzne hotele) i priziva osjećaj elegancije, povijesti i tradicije. Da biste kopirali ovaj trend kod kuće, trebali biste se držati ograničene palete boja (na primjer, zelene i bijele) i ponavljati oblike kroz mase i redove za snažan vizualni dojam. Topiari, skulpturalni sukulenti, živice od šimšira i vrtni zidovi dobro odgovaraju ovom trendu.

Vrhunsko opuštanje

Svima bi nam dobro došlo malo dodatnog opuštanja, a ovaj trend je o oponašanju osjećaja odmora u vlastitom dvorištu. Istraživanja su pokazala da je razlog broj jedan zašto se ljudi odlučuju za projekt na otvorenom stvaranje prostora za opuštanje i opuštanje.

Ovaj pejzažni trend oslanja se na biljke različitih nijansi, teksturu lišća, tropske biljke i trave koje hvataju povjetarac. Također vidimo upotrebu sobnih biljaka s ovim trendom. Veće biljke koje obično žive u kući iznose se vani tijekom sezone kako bi stvorile bujan, opuštajući osjećaj. Riječ je o unošenju malo luksuza na otvorenom kroz teksturu.

Novi viktorijanski

Vrtlari gravitiraju prema tradicionalnijim vrtnim biljkama kao što su ruže, jorgovan, hortenzije i božika. Ovaj trend je maksimizirana verzija vrtova vikendica. Ove klasične, lijepe biljke donose osjećaj povijesti i tradicije.

Premda je novi viktorijanski trend ležeran, nije neorganiziran. Također obično ima ženstveniju paletu ružičastih, ljubičastih i bijelih cvjetova, zajedno s nježnim lišćem. Trend je naglašen romantičnim vrtnim detaljima kao što su bijele ograde, staze od šljunka ili opeke, kupke za ptice i kamene žardinjere.

Skandinavski minimalizam

Ovaj trend obuhvaća danski koncept hyggea, odnosno pronalaženja (i stvaranja!) udobnosti u vašem okruženju.

U vrtu se ovaj trend pretvara u poštovanje materijala poput kamena, tople šume i kontrastnih boja crne i bijele. Vidimo sorte koje se spuštaju preko kamena i cvjetove koji pružaju gotovo sanjivu kvalitetu. Gotovo je poput naslikanog osjećaja s prirodnom strukturom i ljepotom. Zamislite crnogoricu i prozračno cvijeće koje se nalazi na visokim stabljikama.

Manja potreba za vodom

Zbog suša i drugih ekstremnih vremenskih uvjeta, očuvanje vode postalo je prioritet i više je od samo prolaznog trenda.

Biti oprezan u svom vrtu ključno je bez obzira gdje živite. Vlasnici kuća zainteresirani za biljke koje su prikladne za klimu, s manjim potrebama za vodom. Ali ne žele žrtvovati prekrasne cvjetove, hrabre boje i bujno lišće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:57