sve imate doma

Želite predivan vrt prepun ljekovitog bilja? Dovoljna je samo jedna vrećica čaja

 Unsplash
Možda jedan od najmanje očekivanih izvora sjemena su vrećice čaja od kamilice

Ako želite brzi i isplativ način da prazna područja svog vrta ispunite strukturom, mirisom i bojom, sjeme jednogodišnjih biljaka je izvrsno rješenje. Međutim, postoji način za još jeftiniji pristup sjemenkama cvijeća za masovnu sjetvu, a da ne spominjemo sorte koje obično nisu dostupne kao dio ovih smjesa. Najbolja stvar? Vjerojatno ih već imate doma spremne za sijanje. Smješteni su negdje u vašim kuhinjskim ormarićima, u stalcima sa začinima ili na polica za suhu robu, vjerojatno ćete pronaći niz sjemena koje koštaju znatno manje od onih koja se prodaju u prodavaonicama. Evo niza mogućnosti s kojima možete probati.

image
Unsplash


Možda jedan od najmanje očekivanih izvora sjemena su vrećice čaja od kamilice. Ove male vrećice su prepune suhog cvijeća koje, budući da se masovno bere mehanički, uvijek sadrži zrele glavice sjemena. Od jedne vrećice čaja, James Wong, jedan od poznatijih britanskih botaničara, uzgojio je gotovo 50 sadnica zadnji put kada je ovo pokušao, i to iz davno zastarjelog paketića. Novo kupljeni paketi trebali bi imati mnogo veće stope održivosti. Sve što trebate učiniti je otvoriti vrećicu i protrljati sadržaj rukama kako biste raširili smjesu i oslobodili sjemenke. Zatim ovu vlaknastu mješavinu možete samo raspršiti po golom komadu zemlje na suncu i zalijevati. U roku od nekoliko tjedana trebali biste vidjeti klijanje lijepog bijelog pokrova mirisnih cvjetova nalik tratinčici.

image
Unsplash


Ostale biljke pokrovnice koje biste mogli isprobati su sjemenke crnog kumina - one imaju manje, nježne cvjetove od standardnih ukrasnih sorti u nijansama bijele ili blijedo ružičaste - i piskavica, koja izgleda poput bijele djeteline. Obje se mogu sijati jednostavnim raspršivanjem sjemena po goloj zemlji i dobrim zalijevanjem.

Čudesna stvar s ljekovitim biljem je to što su gotovo svi evoluirali kako bi kolonizirali osunčana, izložena mjesta s lošim tlom i nižim vodostajem, što ih čini super lakim za uzgoj jer su ekološki gledano u biti korovi. Izvrstan primjer je komorač, koji se obično pojavljuje na željezničkim prugama. Iako mnoge vrste u ovoj obitelji imaju sjemenke s vrlo kratkim vijekom trajanja, sam broj sjemenki u staklenci začina znači da će vam i pola žličice dati mnogo biljaka. Visoki i u obliku kipa s mnoštvom mirisnog lišća, izvrsno se slažu s pokrovom od kamilice. Kopar, koji je usko povezan, može se uzgajati na isti način.

image
Unsplash


Ako želite veće cvijeće, probajte mak. Jestive sorte, kao i obično, često su manje i bljeđe od onih koje se uzgajaju kako bi bile prigodne za vrtove, ali iz tog razloga su ukusno podcijenjene i lakše ih je upariti s postojećom shemom boja.

Možda je najbolje kod svih ovih vrsta to što ih, pod uvjetom da se dobro zalijevaju prvih mjesec dana, vjerojatno više nikada nećete morati saditi, jer su svi entuzijastični i samonikli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2024 11:07