Spektakl

Željeznički kolodvor u španjolskoj metropoli koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Mami uzdahe

 FOTOVOYAGER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Madrid, grad kraljeva, kulture, zabave, nogometa... teško je u nekoliko riječi opisati što sve španjolska metropola nudi

No ako je planirate posjetiti, imamo jednu adresu koju nikako ne smijete zaobići - željezničku postaju Estación de Madrid Atocha, koja je oduševila i našu Sendy Osmičević.

image
PRIVATNI ARHIV/
image
PRIVATNI ARHIV/
image
PRIVATNI ARHIV/
image
PRIVATNI ARHIV/

Ubrzo nakon otvorenja 1851. zgrada je uništena u požaru, nakon čega je obnovljena i ponovno otvorena 1892. godine. Funkciju staklenika s tropskim vrtom na 4000 kvadrata dobila je 1992. godine. Osim palmi, banana i cikasa, tu je i jezerce prepuno kornjača.

image
PRIVATNI ARHIV/

Šteta što slučajno nisam došla na ovaj željeznički kolodvor, mislim da bih ostala bez daha. Ovako sam bila samo preuzbuđena. Prijateljica koja je bila u Madridu napomenula je kako ga nikako ne smijem zaobići.

Ova željeznička postaja otvorena je 9. veljače 1851. pod nazivom Estación de Madrid Atocha. Ubrzo nakon toga zgrada je u velikoj mjeri bila uništena u požaru, obnovljena je i ponovno otvorena 1892. Ime Atocha dobila je zbog obližnje bazilike posvećene Gospi od Atocha.

image
PRIVATNI ARHIV/
image
FOTOVOYAGER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
SALLY STAP/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
PRIVATNI ARHIV/

Platforme vlaka djelomično su prekrivene krovom visine od oko 27 metara i dužinom od 157 metara. Čelik i stakleni krov šire se između dvaju zidova od opeke. Baš je grandiozno i veličanstveno.

image
DMYTRO BUIANSKYI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
DMYTRO BUIANSKYI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
ISTOCKPHOTO/

Od 1992. godine kolodvor je dobio novu funkciju, gdje poput staklenika brine o prekrasnom tropskom vrtu na 4000 četvornih metara. Osim palmi, banana i cikasa, tu je i jezerce prepuno kornjača.

image
VICTOR LAFUENTE ALONSO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Primijetila sam kako su i putnici puno opušteniji. Svi su se izuli iz cipela, sjede ili čitaju ležerno bez ikakve nervoze, kako to obično biva prije puta. Ne znam je to zato što smo u Španjolskoj, gdje je sve nekako opuštenije, ali ja ću ipak vjerovati da je to zbog zelenila koje smiruje jer ipak nisu svi putnici bili Španjolci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 19:19