NEVJEROJATNA BILJKA

"Ženski prst" je voće koje se koristi kao povrće, a štiti mozak, srce i ima antikancerogena svojstva

 /SHUTTERSTOCK

Bamija je bogata magnezijem, vlaknima, antioksidansima i vitaminima C, K1 i A. Može pomoći u održavanju zdrave trudnoće, zdravlja srca i šećera u krvi, čak može imati antikancerogena svojstva.

Bamija je cvjetnica poznata po svojim jestivim sjemenkama. Uzgaja se u toplim i tropskim klimama, poput Afrike i Južne Azije. Ponekad se naziva i "ženski prst", bamija dolazi u dvije boje - crvenoj i zelenoj. Obje varijante imaju isti okus, a crvena kuhanjem pozeleni. Biološki klasificirana kao voće, bamija se općenito koristi kao povrće u kuhanju.

Često se koristi u južnoameričkoj kuhinji i popularan je dodatak raznim jelima. Ipak, može imati sluzavu teksturu, što nekim ljudima nije privlačno. Iako nije jedna od najčešćih namirnica, bamija je prepuna hranjivih tvari.

image
/SHUTTERSTOCK

Evo 7 nutritivnih i zdravstvenih prednosti bamije.

1. Bogata hranjivim tvarima

Bamija se može pohvaliti impresivnim profilom hranjivih tvari.

Jedna šalica (100 grama) sirove bamije sadrži:

Kalorije: 33

Ugljikohidrati: 7 grama

Proteini: 2 grama

Masti: 0 grama

Vlakna: 3 grama

Magnezij: 14% dnevne vrijednosti (DV)

Folat: 15% DV

Vitamin A: 14% DV

Vitamin C: 26% DV

Vitamin K: 26% DV

Vitamin B6: 14% DV

Bamija je odličan izvor vitamina C i K1. Vitamin C je nutrijent topiv u vodi koji pridonosi vašoj cjelokupnoj imunološkoj funkciji, dok je vitamin K1 vitamin topiv u mastima poznat po svojoj ulozi u zgrušavanju krvi. Osim toga, bamija ima malo kalorija i ugljikohidrata te sadrži nešto proteina i vlakana. Mnogo voća i povrća nema proteina, što čini bamiju donekle jedinstvenom.

2. Sadrži korisne antioksidanse

Bamija sadrži mnogo antioksidansa koji su korisni vašem zdravlju. Glavni antioksidansi u bamiji su polifenoli, uključujući flavonoide i izokvercetin, kao i vitamine A i C.

Istraživanja pokazuju da prehrana bogata polifenolima može poboljšati zdravlje srca smanjujući rizik od krvnih ugrušaka i oksidativnog oštećenja. Polifenoli također mogu koristiti zdravlju mozga zbog svoje jedinstvene sposobnosti da uđu u vaš mozak i zaštite od upala. Ovi obrambeni mehanizmi mogu pomoći u zaštiti vašeg mozga od simptoma starenja i poboljšati spoznaju, učenje i pamćenje.

3. Može smanjiti rizik od bolesti srca

Visoke razine kolesterola povezane su s većim rizikom od srčanih bolesti. Bamija sadrži gustu želatinastu tvar zvanu sluz, koja se može vezati za kolesterol tijekom probave, uzrokujući njegovo izlučivanje sa stolicom umjesto da se apsorbira u vašem tijelu.

Još jedna moguća dobrobit bamije za srce je njen sadržaj polifenola. Jedna četverogodišnja studija na 1100 ljudi pokazala je da su oni koji su jeli prehranu bogatu polifenolima imali niže upalne markere povezane sa srčanim bolestima.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Može imati antikancerogena svojstva

Bamija sadrži vrstu proteina koji se zove lektin, a koji može inhibirati rast ljudskih stanica raka. Jedna studija u epruveti na stanicama raka dojke pokazala je da lektin u bamiji može spriječiti rast stanica raka do 63%. Druga studija u epruveti na metastatskim stanicama melanoma miša otkrila je da ekstrakt bamije uzrokuje smrt stanica raka.

Imajte na umu da su ova istraživanja provedena u epruvetama s koncentriranim i ekstrahiranim komponentama bamije. Potrebno je više istraživanja na ljudima prije nego što se mogu izvući bilo kakvi zaključci.

5. Može smanjiti šećer u krvi

Održavanje zdrave razine šećera u krvi vrlo je važno za vaše cjelokupno zdravlje. Istraživanja na miševima pokazuju da konzumacija bamije ili ekstrakta bamije može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi. Istraživači su sugerirali da bamija smanjuje apsorpciju šećera u probavnom traktu, što dovodi do stabilnijeg odgovora šećera u krvi.

Ipak, bamija može interferirati s metforminom, uobičajenim lijekom za dijabetes. Stoga se ne preporučuje jedenje bamije onima koji uzimaju ovaj lijek.

6. Koristan za trudnice

Folat (vitamin B9) važan je nutrijent za trudnice. Pomaže u smanjenju rizika od defekta neuralne cijevi, koji utječe na mozak i kralježnicu fetusa u razvoju. Preporuča se da sve žene u reproduktivnoj dobi konzumiraju 400 mcg folata svaki dan.

Pregled koji je uključio 12 000 zdravih odraslih žena otkrio je da većina konzumira samo 245 mcg folata dnevno, u prosjeku. Druga studija koja je pratila 6000 žena koje nisu trudne tijekom 5 godina otkrila je da je 23% sudionica imalo nedovoljnu koncentraciju folata u krvi. Bamija je dobar izvor folata, s 1 šalicom (100 grama) koja osigurava 15% dnevnih potreba žene za ovom hranjivom tvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 17:06