baš sada

Zima je najbolje vrijeme za uzimanje reznica i kloniranje vaših biljaka

 Unsplash
S obzirom da su biljke sada u mirovanju, uzimanje reznica u ovo vrijeme će im nanijeti najmanje štete

Iako se čini da ja zima vrijeme kada sve nekako spava i odmara, suprotno tome mišljenju ovo je idealno vrijeme da klonirate svoje najdraže biljke i stvorite prostora za neke nove stanovnike u svome domu.

Kao i većina oblika vegetativnog razmnožavanja, uzimanje reznica uključuje namjerno nanošenje štete biljci, koja u svojim nastojanjima da se izliječi, daje novo korijenje i lišće kako bi stvorila savršeni genetski klon. Budući da se ova vrsta rezanja provodi kada biljka miruje – u bilo koje vrijeme od sredine jeseni do kasne zime – općenito će pretrpjeti manji šok nego kada su pod pritiskom aktivnog rasta ljeti, što čini ove reznice najboljim načinom za dobivanje novih biljaka. Sve što trebate za kloniranje su škare, lopatica i, ovisno o vrsti tla, malo pijeska – piše za The Guardian James Wong (@botanygeek).

image
Unsplash

Najprije, oštrim, čistim škarama odrežite nekoliko kratkih dijelova mladih stabljika od 20-30 cm koje su narasle u prošloj godini. Sjajno je to što to mogu biti samo ostaci jesenske rezidbe koju biste ionako radili, što znači da možete stvoriti besplatne biljke od onoga što bi inače bio samo otpad iz vrta. Izvrsni kandidati za ovaj tretman su plodonosni grmovi kao što su ogrozd i ribiz, kao i cvjetna čuda poput hortenzija i ruža, te stabla s lišćem kao što su vrbe i drijen. Čak će i svi penjači,a pogotovo oni poput jasmina biti pogodni za ovo razmnožavanje.

image
Unsplash

Položite svoje reznice na stol i odrežite pupoljak na vrhu svakog dijela, jer će to stvoriti gušći, grmovit rast kada vaša reznica na kraju nikne. Napraviti ovaj rez pod kutom koristan je savjet, tako da ćete kada je u pitanju sadnja znati koji kraj ide gore, što je uglavnom jedina ključna stvar za ispravan uzgoj nove biljke.

image
Unsplash

Sve što tada trebate učiniti je iskopati uski rov – on samo mora biti dovoljno dubok da zakopa reznice (šiljasti kraj) za dvije trećine – i stavite svoje reznice u njega, razmaknuvši ih oko 15 cm. Ako uzgajate na jako teškom tlu koje je sklono izdašnom navodnjavanju, možda biste željeli staviti oko 10 cm pijeska na dno rova, ali na većini drugih tipova tla odo ovoga nema velike koristi. Na kraju, rov napunite zemljom, a zatim obilno zalijevajte.

Sve što sada preostaje je imati strpljenja jer će trebati vjerojatno oko 12 mjeseci (ovisno o vrsti) da se formira jak korijenski sustav. Čuvajte rov od isušivanja u proljeće i ljeto, a u ovo doba sljedeće godine imat ćete svoju malu vojsku klonova u zamjenu za vrlo malo posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:54