Veliki šarmer

Zinnia elegans: Toliko graciozan cvijet da ga je teško i gledati u vrijeme cvatnje

 Hanna Wendelbo
Ovaj elegantni cvijet veliki je šarmer kada su u pitanju leptiri i bubamare koje ga jako vole

Cvijet u koji je teško gledati – tako su drevni Asteci zvali ciniju. Čim bacite prvi pogled na ovaj cvijet bit će vam jasno i zašto je nekada nosio takvo ime. Elegancija i raskoš energičnih boja poput kakve boginje ili sunca ne dopuštaju vam da ih izravno promatrate duže vrijeme. Ovaj koloristički luksuz nije ništa neuobičajeno i za područje iz kojeg cinija potječe, a to su Meksiko i područje Srednje Amerike. Ipak, ovaj je cvijet svoje latinsko ime dobio po njemačkom botaničaru Johannu Gottfriedu Zinnu i jako je popularan na našim područjima i diljem Europe.

image
/SHUTTERSTOCK

Latinskim nazivom Zinnia elegans je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika im je uspravna, jednostavna ili razgranata, prekrivena dlačicama, naraste do 100 cm visine. Može biti visoka, srednje visoka i patuljasta. Listovi su nasuprotni, sjedeći i obuhvaćaju stabljiku, ovalnog su oblika, pri osnovi skoro srcoliki, dlakavi su i hrapavi. Na vrhu stabljike smješteni su cvjetovi raznih boja (bijele, ružičaste, ljubičaste, narančaste, crvene, žute boje…) i veličina, skupljeni u glavičaste cvatove. Prema obliku cvijeta dijelimo ih na jednostavne, polupune i pune. Cvatu od lipnja do listopada, a rado ih posjećuju pčele koje sakupljaju nektar i pelud.

image
/SHUTTERSTOCK

Cinije se danas uzgajaju kao ukrasna biljka u cvijetnjacima, a razmnožavaju se sjemenom. Vole osunčana mjesta koja su zaštićena od vjetra te preferiraju bogato tlo, iako je poznato da uspijevaju i na siromašnijem. Najbolje vrijeme za sijanje izravno u vrt je travanj, kada ste sigurni da su mrazovi gotovi.

image
/SHUTTERSTOCK

U slučaju da biljka gusto naraste potrebno ju je rasaditi jer je u tim slučajevima jako osjetljiva na bolesti, pogotovo pepelnicu. Nakon što ih presadite potrebno je obilno ih zalijevati. Biljka je jednostavna za uzgoj, ali kod zalijevanja treba paziti da se na poliju listovi. Dobro je gnojiti biljku tekućim gnojivom od koprive, a nakon što cvijet ocvate potrebno ga je otkinuti kako bi se potakla daljnja cvatnja.

image
/SHUTTERSTOCK

Ovaj elegantni cvijet veliki je šarmer kada su u pitanju leptiri i bubamare koje ga jako vole, a jednako su uvijek dobrodošle u svaki vrt jer se hrane nametnicima.

image
/SHUTTERSTOCK

OSOBNA ISKAZNICA

` NAZIV: Cinija (lat. Zinia elegans) iz porodice glavočika

` PORIJEKLO: Srednja Amerika i Meksiko

` KLIMA I STANIŠTE: Sunčano mjesto zaštićeno od vjetra te tlo s dobrom drenažom. Ono može biti bogato humusom, no uspijevat će i na siromašnim tlima

` SADNJA I SJETVA: Druga polovica travnja

` VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do listopada

` RAZMNOŽAVANJE: Sjemenom

` BOLESTI: Pepelnica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 20:22