ODLIČAN IZBOR

Živa ograda za peticu - gusta i otporna na štetnike

 TOB1900/SHUTTERSTOCK

Jedna od najpopularnijih živih ograda je lovor višnja. Poznata je po svojoj otpornosti na bolesti i štetnike, lako ju je održavati, a pritom je vrlo gusta i lijepo izgleda pa ne čudi što je mnogima prvi izbor. Može se saditi u dva termina, u jesen ili na proljeće. Na jesen se preporučuje saditi u toplijim krajevima, gdje se zemlja ne smrzava, dok je za proljeće treba ostaviti tamo gdje je jako hladno. Prednost jesenske sadnje je što će biljka već u rano proljeće krenuti s razvojem.

image
CORNELIA SCHEIDT/SHUTTERSTOCK

Lovor višnju posadite na sunčano mjesto koje nije izloženo jakom vjetru i na kojem se ne zadržava voda. Tijekom jedne godine biljka naraste 20 do 30 centimetara pa je nemojte saditi pregusto. Preporučuje se da razmak između sadnica bude od 30 do 60 centimetara. Lovor višnja se sadi u rupe koje moraju biti dvaput veće od posude u kojoj ste ih kupili.

image
THOMBAL/SHUTTERSTOCK

Kad izvadite biljku iz posude, razgranajte korijenje, a kad dodate zemlju lagano pritisnite da istisnete višak zraka. Ako je zemljište siromašno, dodajte gnojivo i dobro zalijte. Za bolje rezultate, koristite malč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:10