Skrivene oaze

Živica, oblikovana stabla ili bambus? Ovo su najbolja rješenja za zaštitu od pogleda susjeda

 /SHUTTERSTOCK
Bez obzira imate li susjede, živite na prometnoj ulici ili želite smanjiti buku, istražite ova rješenja za stvaranje privatne oaze

Ako se osjećate izloženi u svom vanjskom prostoru ili jednostavno žudite za osamljenošću, postoji puno načina za rješavanje ovog problema, ovisno o tome što želite postići i pokazati u postavkama i veličini vaše skrivene oaze.

Od sadnje visokog ili gustog lišća do postavljanja strateških ukrasnih pregrada ili dodavanja krova na najčešće korišteno mjesto, pregledajte ove stručne prijedloge da biste vidjeli što bi moglo najbolje odgovarati vašem prostoru.

Sadite biljke strateški

Postoje različiti načini za stvaranje privatnosti u vanjskom prostoru. Uzgoj vlastite biljne pregrade možda je najbolje mjesto za početak. Evo što stručnjaci predlažu da pokušate:

Visoka trava. Takozvani Miskantus, visoka trava, stvara poluprozirnu pregradu koja propušta sunčevu svjetlost, ali također stvara privatnost pa je stručnjaci preporučuju kao idealnu biljku za stvaranje privatnosti na vašoj terasi ili u vrtu.

Divlja živica: Ako imate prostora za uzgoj, divlja živica, osim što služi kao pregrada, je divno stanište za razne slatke životinje. Stručnjaci predlažu Tisu za stvaranje cjelogodišnje, vrlo guste pregrade, dok će lovor višnja stvoriti čvrstu, samo-potpornu pregradu. Grab je također preporučljiv za stvaranje privatnosti zbog svoga bujnog izgleda tijekom cijele godine.

Oblikovana stabla. Skoro svi profesionalci preporučuju uređena i oblikovana stabla koja su osposobljena za rast u obliku zidne pregrade. Oblikovana stabla fantastično su rješenje za zaštitu prostora izvana, a također dodaju dodatnu visinu na ogradu, osim toga pružaju ugodnu zelenu pregradu i vašim susjedima. Prostorima daju lijepi i formalni izgled, a za izradu možete koristit Grab ili Europsku bukvu. Također postoje i neke listopadne vrste koje s godišnjim dobima daju promjenu boje i tako unose raznolikost.

Bambus. Iako prekrasna i uvijek poželjna ova brzorastuća tropska biljka se ipak preporučuje s oprezom. Problem je u tome što su korijeni bambusa nevjerojatno invazivni i putuju vodoravno, čak i od sorti koje stvaraju nakupine. Iskočit će u vrtovima susjeda i mogu uništiti druge biljke. Bambus je preporučljiv, ali zasađen u snažno metalno korito iznad razine tla. Mnoge membrane koje možete koristiti jednostavno nisu dovoljno jake da zadrže korijenje. Ako sadite u korito, pobrinite se da redovito gnojite gnojivom od algi.

Nosači za biljke penjačice

Ako se odlučite za penjačice, vjerojatno će vam trebati rješenja koja će ih podržati. Drvena letvasta struktura najisplativija je podrška za brzu i jednostavnu pregradu. Rešetkaste ploče idealne su za penjačice koji rastu, jer im omogućavaju da se nesmetano uvlače i izvlače.

Alternativa ovome je jednostavna mrežasta ograda kao niskobudžetni način stvaranja pregrade na kojoj mogu rasti penjačice. Postoji mnogo penjačica, a preporučuju se zimzelene biljke ili jako mirisni zvjezdani jasmin. Zapamtite, zimzelene biljke su ključne ako trebate cjelogodišnje pokriće.

Biljke u posudama

Ako ne želite čekati godinama da naraste vaša pregrada, postoje brži načini za stvaranje iste. Uložite u zrelo drveće i živicu, ako vam to proračun dopušta, kako bi ste dobili strukturu. Postoji niz dobavljača koji nude gotove žive pregrade. Niz velikih posuda s uzorcima grmlja također može pružiti vrlo brzo rješenje za vašu privatnost.

Pejzažne strukture

Još jedan brz način za stvaranje privatnosti je ugrađenim krajobraznim značajkama. Evo nekoliko ideja.

Dekorativni paravani i čelični paneli su omiljena rješenja dizajnera. Oni mogu biti posebno korisni u malim prostorima, a nježni uzorci mogu imati i osvijetljenu pozadinu kako bi se stvorio dramatičan efekt. Vertikalni drveni zasloni stvaraju snažne arhitektonske siluete, a za ruralne sredine ili naturalističke vrtove preporučuju se pregrade od pletenih vrba.

Osim ovih, pergole su uvijek popularno rješenje, bilo da ih kupite gotove ili ih sami izradite. Suvremena ograda s letvicama, koja ima tanke, vodoravne letvice će isto tako dobro poslužiti. Ove vrste rešetki izvrsne su za dodavanje privatnosti i razbijanje prostora, ali i dalje propuštaju svjetlost u prostor. U otvorenom vrtu izvrsni su i za ublažavanje jakog vjetra.

Privatnost u vrtu

U vrtu mješavina malog drveća i velikog grmlja može zamagliti granice i pružiti vam privatnost. Ako ste dobro izabrali, biti ćete mirni dugo godina i izbjeći ćete glavobolju oko orezivanja živice.

Na granici sa susjednim zemljištem, posadite brojne vrste drveća, listopadne i zimzelene i stvorite takozvani rub šume te dodajte nekoliko vrsta grmlja i trajnica za potpuni učinak. Zimzelena živa ograda osim što izgleda odlično, može biti izvrsna za zaštita za smanjenje buke s ceste.

Mali ili urbani prostori

Urbani vrtovi ili mali balkoni trebat će drugačiji pristup. Prvi korak je razmatranje vidokruga. Od čega se želite zaštitit? Ili, što ne želite gledati? Također, gdje želite privatnost? Na balkonu ili želite spriječiti pogled u vaš dom?

Nakon što odgovorite na ova pitanja, možete krenuti prema stvaranju privatnosti na svom balkonu ili terasi. Dodavanjem struktura iznad glave, u obliku pergole ili jedra stvara se strop vanjske sobe, čineći prostor ugodnom oazom. Nadzemna struktura također olakšava vješanje žica i svjetala. Ako idete na cijelu konstrukciju, pokušajte unijeti malo raznolikosti, tako da stražnja i jedna strana imaju jednu vrstu pregrade, ​​a treća nešto sasvim drugo, tako da se ne osjećate uokvireno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 17:24