IMA SMISLA

Znate li da vrtlarenje po mjesečevim mijenama može donijeti bogatiji i zdraviji urod? Evo kako to možete raditi...

 /SHUTTERSTOCK

Vrtlarenje po mjesečevim mijenama koncept je koji se može činiti upitnim. Međutim, ova prastara praksa nedvojbeno je intrigantna – i moglo bi se isplatiti isprobati ju kod kuće.

Možda ste već čuli za permakulturu; održiv, spor i organski pristup vrtlarstvu koji radi s prirodom, a ne protiv nje. Vrtlarenje po Mjesecu slično je u nekim pogledima: ono nas potiče da se povežemo s ritmom prirodnog svijeta i u skladu s tim planiramo uzgoj usjeva.

Sljedbenici teorije tvrde da rezultira većim i zdravijim prinosima. Dakle, ako uzgajate povrtnjak, razmislite o tome da to učinite.

Mjesečeva gravitacijska sila moćna je stvar koja utječe na plimu i oseku u našim oceanima. Kako Jessica Mercer iz Plant Addicts objašnjava, neki ljudi vjeruju da Mjesec također može privući vodu na površinu tla, pa čak i uzrokovati porast razine soka u biljkama, ovisno o tome u kojoj se fazi nalazi. Teorija kaže da bi se određeni usjevi trebali saditi u skladu s tim različitim fazama, za bolje rezultate.

Da biste isprobali ovu metodu, morat ćete se upoznati s različitim mjesečevim mijenama. Obratite pažnju i na razliku između rastućeg i opadajućeg mjeseca.

Rastući mjesec je tijekom prve i druge lunarne faze: razdoblje u kojem se svjetlost povećava od mladog mjeseca (kada više nije vidljiv) do punog mjeseca. Mjesec u opadanju je tijekom razdoblja u kojem se svjetlost smanjuje od punog mjeseca natrag do mladog mjeseca: treća i četvrta faza.

Prva faza (Mladi Mjesec): kaže se da su prva i druga lunarna faza kada se vlaga povlači prema gore. ‘Sadite nadzemno povrće kada Mjesec raste za rast lišća‘, kaže Anna. Salata i špinat dobre su mogućnosti uzgoja za prvu fazu.

Druga faza (Prva četvrtina): Nastavite s sadnjom nadzemnih usjeva. ‘Dodatno svjetlo može koristiti biljkama sa sjemenkama koje rastu unutar ploda‘, kaže Jessica. Na primjer, možda biste tada željeli posaditi papriku, rajčicu i grašak.

Treća faza (Pun Mjesec): ‘Nakon punog Mjeseca, mjesečina će se početi smanjivati i smatra se da se voda kreće prema dolje u tlu‘, kaže Jessica. Ovo je vrijeme za sadnju korijenskih usjeva i lukovica. Primjeri su krumpir, mrkva, rotkvice, luk, pastrnjak i češnjak, nabraja Anna. ‘Ovo je također dobro vrijeme za sadnju grmlja i drveća koje treba uspostaviti snažan korijenski sustav‘, nastavlja Jessica. ‘Berba i rezidba također se preporučuju tijekom faze opadanja.‘

Četvrta faza (zadnja četvrtina): U posljednjoj četvrtini mjesečevog ciklusa, mjesečina se smanjuje i biljni sok je navodno na najnižoj razini. Ne preporučuje se sadnja u ovo vrijeme, umjesto toga pripremite nove gredice, gnojite, kompostirajte ili samo odmorite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 20:58