OMILJENO POVRĆE

Znate li kako prepoznati prave domaće rajčice? Ako ovako miriše odmah ih kupite

 /SHUTTERSTOCK

Jedna od ljepših stvari tijekom ljeta je i pregršt povrća i voća koje je dostupno u to godišnje doba. Svježe povrće i voće koje nam bar malo može ublažiti ove vrućine uvijek je dobro došlo. Volimo ga koristiti i kao desert, a ponekad i kao glavno jelo. Jednostavna salata od rajčica, krastavaca, paprika i dugog sezonskog povrća može biti spas u ovim ljetnim danima.

Ipak da bi se to postiglo potrebno je pronaći ono istinski kvalitetno uzgojeno povrće bez dodatnih kemikalija, čijem okusu ne možemo odoljeti.

Iako izbor u trgovinama može biti ograničen dok tržnice nude bogatstvo različitih vrsta rajčica, stoga je bitno znati kako odabrati najbolje.

Oni iskusni već znaju trikove za odabir, a Grdening Know How otkriva kako i vi možete napraviti pravi odabir i ne pogriješili u kupnji ovog ukusnog i osvježavajućeg povrća.

Pri odabiru, izbjegavajte rajčice s "čašicom" na vrhu, osim ako se ne radi o specijalnim sortama poput "volovskog srca" gdje je to normalno. Također, rajčice ne bi trebale izgledati uniformno; oni s brazdama ili drugim malim nepravilnostima često su prirodniji i nisu iz plastenika.

Tražite rajčice koje su različiti po izgledu; asimetrične, kvrgave i raznih veličina. Dobru rajčicu možete prepoznati i po zemljanom mirisu. Zrelost će vam otkriti dodir – ako je koža previše tvrda, plod vjerojatno nije dovoljno zreo.

Idealna rajčica ima blago žućkasto - smeđe listove blizu peteljke, što ukazuje da je nedavno ubrana. Prilikom kupnje, tražite rajčice koje vizualno nisu savršene jer pravi okusi često dolaze u neobičnim oblicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. srpanj 2024 06:04