VRTLARENJE ZA POČETNIKE

Zračne biljke i njihovo održavanje

Ovoj skupini pripadaju višegodišnje biljke koje u prirodnom staništu rastu na drugim biljkama, i to najčešće na kori drveća, no ne parazitirajući ih. Saznajte zašto je netočan mit da ih ne treba zalijevati, kao i druge zanimljivosti.

Zračnim biljkama nazivaju se sve višegodišnje biljke koje u prirodnom staništu rastu na drugim biljkama, i to najčešće na kori drveća, no ne parazitirajući ih, nego koristeći ih samo kao potporu za rast. Vrlo je zanimljivo da ih upravo to što ne rastu na tlu u prirodnom staništu spašava od biljojeda i pruža im mogućnost da se procesom fotosinteze opskrbe energijom jer rastu uzdignute od tla gdje do njih dopire dovoljno svjetlosti.

Toj skupini pripadaju Tillandsie koje su rod zimzelenih trajnica, članova porodice bromelija (Bromeliaceae), iz Srednje i Južne Amerike gdje rastu na mnogim mjestima s puno vlage. One nemaju korijenje koje puštaju u zemlju, nego svu potrebnu vodu i hranu apsorbiraju preko listova i trihoma - struktura sličnim dlačicama. Tillandsie imaju nježne listove poput trave i većina vrsta cvate u nijansama od ružičaste do crvene boje, a usporedno s tim i listovi mogu poprimati iste tonove. Kao i većina vrsta iz porodice bromelija, biljka nakon cvatnje ugiba, no u bazi stvara nekoliko mladica koje rastu zajedno s matičnom biljkom, mogu se odvojiti od nje i dalje uzgajati.

Tillandsie su bile vrlo popularne 70-ih godina kao sobne biljke, ali i kao sastavni dio cvjetnih aranžmana i buketa, a danas se vraćaju na velika vrata, i to kao sobne biljke koje se postavljaju u prostor kao svojevrsna minimalistička skulptura koja se sastoji od nježne biljke, prekra- snih boja postavljena na posebno dizajnira- ne držače i podmetače ili u terarije. Prilikom kupnje vrlo je važno informirati se o odabranoj vrsti, saznati koji su njezini zahtjevi te odabrati zdravu biljku čiji vrhovi listova nisu smeđi i smežurani, dok je sasvim normalno da baza bude smeđe boje. Biljkama treba osigurati puno svjetlosti te ih zaštititi od propuha i niskih temperatura.

Zračne biljke najviše će napredovati ako su postavljene na prozorsku dasku, no ako ih ljeti smještate van, pripazite da direktne sunčeve zrake ne oštete listove prilikom čega mogu dobiti smeđe mrlje i postati previše raštrkane. Od proljeća do ljeta možete ih prihranjivati tekućim gnojivom za orhideje prema uputama na ambalaži. Postoji jedan mit koji se često veže uz zračne biljke, a to je da ih se ne treba zalijevati jer nemaju korijen. To je u potpunosti krivo jer zračne biljke zahtijevaju puno vlage i kisika za proces fotosinteze. Možemo reći da su poput spužve - ako je redovite prskate vodom, ostat će vlažna, no ako je pustite da se u potpunosti isuši, morat ćete je prvo cijelu namočiti kako bi ponovno postala vlažna. Upravo je to osnovno pravilo zalijevanja zračnih biljaka.

Najbolje bi ih bilo držati u prostorijama s puno vlage, kao što su kupaonice i kuhinje, no ako ih želite smjestiti u neki drugi dio stana ili poslovnog prostora gdje je zrak suh, morate im osigurati svakodnevno orošavanje ili natapanje biljke dva do tri puta tjedno u kišnici ili odstajaloj vodi. Prilikom orošavanja pripazite na namještaj i predmete kako ih ne biste smočili i oštetili, a nakon natapanja biljci osigurajte svjetlo i prozračno mjesto kako suvišna vlaga ne bi dovela do truljenja.

TEKST I FOTO: MARINA FRANCUZ GAĆINA, WWW.STUDIOBOTANIKE.HR, SHUTTERSTOCK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 19:28