D&D PREDSTAVLJA ŽIRI

D&D GRAND PRIX 2019. - Upoznajte arhitekta Marijana Hržića iz arhitektonskog ateliera Hržić

 

Žiri sastavljen od poznatih hrvatskih arhitekata bira najbolje projekte u tri kategorije. Sve o projektu možete pratiti na našem webu, i to na stranici www.jutarnji.hr/grandprix. Prijave traju od danas do 10. listopada ove godine.

Danas vam predstavljamo arhitekta Marijana Hržića iz arhitektonskog ateliera Hržić i njegov posljednji projekt park Grič na zagrebačkom Gornjem gradu.

Park Grič, Gornji grad, Zagreb, 2010.–2017.

U parku Grič pronađene su tokom arheoloških istraživanja (2003.-2017.) arhitektonske strukture, izuzetno važne za razumijevanje geneze Gradeca, što je bitno odredilo projekt arhitektonskog i krajobraznog uređenja parka. Nalazi su prezentirani u arheološkom sloju, dok su bedemi, jugozapadna i zapadna kula konzervirani i dijelom rekonstruirani. U oblikovanju dijela parka gdje nema arheoloških nalaza zadržana je povijesna konfiguracija, očuvane su stare platane i grupacije stabala i grmlja, ali su u izboru bilja na otocima uvedene znatne inovacije. U sredini parka je kopija fontane “Vodometa” (1881.) Ivana Rendića, koji je u parku bio od 1887. do 1949., a 1955. premješten je u atrij Muzeja za umjetnost i obrt. Na nekadašnji park podsjećaju kopije plinskih kandelabara i klupa, te „Franceka“, željezne pumpe za vodu. Park Grič je osebujna kombinacija arheološkog i povijesnog parka, koji nudi senzaciju otkrivenih, konzerviranih ili rekonstruiranih, mahom fortifikacijskih struktura kakav u Zagrebu ne postoji.

Tekst s ulaznog panoa u park Grič, Snješka Knežević, 2018.

Biografiju arhitekta Marijana Hržića pročitajte ovdje!

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media, Hrvoje Sašek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:14